Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η έκθεση "Τα ελληνικά τέρατα της Beetroot" στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μια από τις ομορφότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην πόλη της Θεσσαλονίκης πριν από μερικούς μήνες. Βέβαια, οι γνώσεις και η εμπειρία μου γύρω από την Σύγχρονη Τέχνη βρίσκονται ακόμα σε βρεφικό επίπεδο επομένως δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικό κριτής, ωστόσο θαρρώ πως έχω το δικαίωμα να καταθέσω δημόσια τον θαυμασμό μου για τούτη την έκθεση.

Κάνω λόγο για τα Ελληνικά Τέρατα της Beetoroot (γραφιστική ομάδα με έδρα την Ελλάδα), ένα έργο με διακρίσεις εντός και εκτός των τειχών της χώρας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο παρουσιάζει μια πληθώρα μυθολογικών τεράτων τα οποία προέρχονται από τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις. Τρεις είναι οι τόποι που επιλέγουν οι καλλιτέχνες της Beetroot για να δώσουν πνοή στα τέρατα, φέρνοντας τα ολοζώντανα μπροστά μας από το χθες στο σήμερα.

Πρώτον, τα γλυπτά. Με αυτόν το τρόπο παρουσιάζεται ο ομηρικός Κύκλωπας, οι όρνιθες της λίμνης Στυμφαλίας ως ιπτάμενες κότες να κρέμονται από το ταβάνι, ο Γραίες με το ένα μάτι, ο Πρωτέας και ο Φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του. Δεύτερον οι τοιχογραφίες. Τα τέρατα απεικονίζονται πάνω στον τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο τον τρόπο περνάει από μπροστά μας ο φτερωτός Πήγασος. Τρίτον, μέσω της τεχνολογίας. Έτσι ανακαλύπτουμε το ηχητικά τέρατα που δεν είναι άλλα από τις ομηρικές Σειρήνες που προσπάθησαν να μαγέψουν τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του.

Η τεχνοτροπία που χρησιμοποιείται ονομάζεται από τους καλλιτέχνες (βλ. σχετικό video) "νέος μελανόμορφος ρυθμός". Η έκθεση πλέον έχει τελειώσει σίγουρα όμως τα τέρατα της Beetoroot θα ξαναεμφανιστούν για να αναστατώσουν την καθημερινότητα μας. 

Φωτογραφίες από την έκθεση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.