Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ο ανδριάντας του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο

Ο ανδριάντας του πολιτικού Θεόδωρου Δηλιγιάννη βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Τούτο το κτήριο αρχικώς κατασκευάστηκε και λειτούργησε ως το κοινοβούλιο των Ελλήνων. Σε αυτό το κτήριο λειτούργησε η Βουλή για δεκαετίες και εδώ αγόρευσαν πολιτικοί άνδρες όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. 

Μερικά λόγια για τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη

Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης καταγόταν από την Πελοπόννησο. Χρημάτισε πρωθυπουργός της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Βρισκόταν στον αντίποδα της πολιτικής του Χαρίλαου Τρικούπη. Συντηρητικός στις απόψεις τους, μεγαλοϊδεατιστής στην εξωτερική του πολιτική, οδήγησε την Ελλάδα στον ατυχή πόλεμο του 1897 εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έπειτα στη πτώχευση και τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Δολοφονήθηκε στα σκαλιά της παλιάς Βουλής στις 31 Μαϊου του 1905. Ο δολοφόνος του ήταν δεινός χαρτοπαίκτης και επίσημη αιτιολογία της πράξης του ήταν ότι το θύμα είχε κλείσει με νόμο όλες τις χααρτοπαικτικές λέσχες. Ιστορικοί όμως δεν αποκλείουν τα πολιτικά κίνητρα της δολοφονίας.

Το μνημείο

Ο μαρμάρινος ανδριάντας του Θεόδωρου Δηλιγιάννη βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της πρόσοψης του κτηρίου της παλιάς Βουλής και δεν έχει επαφή με το αντίστοιχο μνημείο του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου, του Χαρίλαου Τρικούπη. Η όλη κατασκευή εδράζεται πάνω σε ένα μνημειακών διαστάσεων μαρμάρινο βάθρο. Ο Δηλιγιάννης αναπαρίσταται με ευρωπαϊκή ενδυμασία (μακρύ παλτό, παπιγιόν, παντελόνι) έχοντας την παλάμη του δεξιού του χεριού στο εσωτερικό του παλτού στο ύψος του στήθους. Το αριστερό του χέρι στηρίζεται σε μαρμάρινη κολόνα. Είναι μεγάλος σε ηλικία, έχοντας πυκνό μούσι και φαλάκρα.

Στη βάση αναγράφονται τα λόγια

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗΣ

ενώ επίσης στη βάση, κάτω ακριβώς από το δεξί πόδι εντοπίζουμε την υπογραφή του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη του Αθηναίου:

ΓΛΥΠΤΗΣ
Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ

Ο ανδριάντας τοποθετήθηκε το 1931 αρχικά σε άλλο σημείο στον προαύλιο χώρο της παλιάς Βουλής. Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε το 1954.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.