Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας στην Αθήνα

Το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας βρίσκεται στην πλατεία Μαδρίτης πίσω από το ξενοδοχείο Hilton στο κέντρο των Αθηνών. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και η προτομή του Χριστόφορου Νέζερ.

Η αοιδός αποδίδεται με έναν σχεδόν αφαιρετικό τρόπο. Το αριστερό της χέρι είναι κολλημένο στο στήθος της στο ύψος της καρδιάς, τα μαλλιά της μαζεμένα και το βλέμμα της στραμέννο προς τα επάνω. Η όλη σύνθεση, πολύ εύστοχη σε δημιουργία και άκρως επιτυχημένη σε αισθητική, αναδεικνύει το μεγάλο μέγεθος της Κάλλας στα μουσικά πράγματα μέσα από από μια διαδικασία περισσότερο εσωτερική και μυστικιστική, μια διαδικασία που αποφεύγει τις ακρότητες και τις υπερβολές αρκετών παρόμοιων υπαίθριων γλυπτών.

Στην πρόσοψη του βάθρου δεν είναι χαραγμένο απολύτως τίποτε (δεν γνωρίζω αν υπήρχε κάποια πλάκα εκεί προηγουμένως, η οποία αφαιρέθηκε). Αντιθέτως, στο πίσω μέρος του βάθρου είναι χαραγμένες πληροφορίες σχετικά με τη γλύπτρια του έργου και τους χορηγούς:

ΓΛΥΠΤΡΙΑ
ΑΣΠΑΣΙΑ ΕΜΜ. ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ATHENAEUM
ΔΩΡΗΤΡΙΕΣ
ΚΑΙΤΗ ΚΥΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟ ΠΕΤΖΕΤΑΚΗ

Το Athenaeum στο οποίο γίνεται αναφορά είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας. Ιδρύθηκε το 1974 και είναι εγκατεστημένο στην οδό Αδριανού 3, στην περιοχή του Θησείου. Εκεί λειτουργεί μουσική βιβλιοθήκη αλλά και Ωδείο. Όλες τις πληροφορίες τις άντλησα από την ιστοσελίδα του σωματείου.

Το έργο τοποθετήθηκε το 1983.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: υπαίθρια γλυπτική 1864 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.