Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ο ανδριάντας του Γεώργιου Αβέρωφ στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Ο ανδριάντας του Γεωργίου Αβέρωφ βρίσκεται στην είσοδο του Παναθηναϊκού Σταδίου και πιο συγκεκριμένα στη δεξιά πλευρά όπως εισερχόμαστε σε αυτό. 

Πρόκειται για μια κατασκευή μνημειακών διαστάσεων έργο του γλύπτη Γεώργιου Βρούτου. Κατασκευασμένος εξ' ολοκλήρου από μάρμαρο ο ανδριάντας κυριαρχεί στον χώρο. Ο Αβέρωφ αποδίδεται σε μεγάλη ηλικία. Φοράει παλτό και παπιγιόν, το δεξί του χέρι είναι απλωμένο σε μια ένδειξη προσφοράς ενώ στο αριστερό του χέρι φέρει μανδύα. Αυτός ο μανδύας σε συνδυασμό με τον κίονα που υπάρχει στα πόδια του ανδριάντα αποτελούν σαφή αναφορά στην αρχαιότητα. Πρόκειται για μια προσπάθεια του γλύπτη να συνδέσει το τιμώμενο πρόσωπο με το κλέος του παρελθόντος αλλά και να τονίσει την αιτία της ανέγερσης του ανδριάντα. Διότι, το έργο τοποθετήθηκε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη χρηματική συμβολή του Αβέρωφ στο έργο αναμαρμάρωσης του Παναθηναϊκού Σταδίου. 

Στη πρόσοψη του βάθρου συναντάμε τα λόγια:

ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΑΒΕΡΩΦ
Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ

Πάνω στον ανδριάντα εντοπίζουμε το έτος κατασκευής και την υπογραφή του γλύπτη

Γ. ΒΡΟΥΤΟΣ
1896

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε το 1896, λίγο πριν την τελετή έναρξης των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1864 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.