Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ο έφιππος ανδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίνου στο Πεδίο του Άρεως

Στην είσοδο του Πεδίου του Άρεως από την λεωφόρο Αλεξάνδρας, βρίσκεται το πιο επιβλητικό γλυπτό του πάρκου. Πρόκειται για τον έφιππο ανδριάντα του βασιλιά Κωνσταντίνου. 

Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Ο Κωνσταντίνος αποδίδεται ως στρατιωτικός: βρίσκεται καβάλα στο άλογο του φορώντας στρατιωτική στολή. Με το ένα χέρι κρατάει την στραταρχική ράβδο που του απονεμήθηκε μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους στους οποίους υπήρξε αρχιστράτηγος και στο άλλο τα ηνία του αλόγου του. Το άλογο έχει σηκωμένο το αριστερό πόδι και στραμμένο το κεφάλι του προς τα αριστερά. Η όλη κατασκευή εδράζεται πάνω σε μνημειακών διαστάσεων βάθρο στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει εντοιχισμένος ο βασιλικός θυρεός και τα λόγια:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δημιουργός του έργου είναι ο Ιταλός γλύπτης Francesco Parisi. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 9 Οκτωβρίου του 1938 όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την διακυβέρνηση του φασιστικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου με αρχηγό τον Ιωάννη Μεταξά. Ο Μεταξάς υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου συμμετέχοντας στο Επιτελείο του κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.