Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

H προτομή της Αθηνάς Μεσολωρά στην ομώνυμη πλατεία των Αθηνών

Η Αθηνά Μεσολωρά υπήρξε νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού με μεγάλη δράση κατά τον ελληνο - ιταλικό πόλεμο του 1940, όταν και πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες στις μαχόμενες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η προτομή της βρίσκεται στην πλατεία που φέρει το όνομα της, δίπλα από το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη των Αθηνών.

Πρόκειται για ένα γλυπτό φτιαγμένο από ορείχαλκο. Δημιουργός του είναι ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος. Η Μεσολωρά αποδίδεται με τη στολή της νοσηλεύτριας. Στο μέρος της καρδιάς φέρει τα παράσημα και από κάτω την επωνυμία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ). Στα πλάγια της προτομής υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ

Η Αντωνοπούλου αναφέρει πως πρόκειται για αντίγραφο της ορειχάλκινης προτομής που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου. Δεν επισκέφτηκα το νοσοκομείο οπότε δεν είδα το πρωτότυπο. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το 1998. Μεγάλη εντύπωση μου προξένησε το γεγονός ότι πάνω στο βάθρο δεν αναγραφόταν τίποτα σχετικά με το εικονιζόμενο πρόσωπο. Ίσως να είχε σβηστεί η γραφή ή να υπέκυψε στην φθορά του χρόνου, πράγμα μάλλον απίστευτο μιας και πρόκειται για σχετικά σύγχρονο γλυπτό. Οι αντίστοιχες φωτογραφίες που δημοσίευσα τον Ιούνη του 2011 δείχνουν του λόγου το αληθές (βλ. φωτογραφίες από το μνημείο). Από το έργο της Αντωνοπούλου μεταφέρω την υπογραφή που υπήρχε κάποτε στην πρόσοψη:

ΑΘΗΝΑ Ι. ΜΕΣΟΛΩΡΑ
1890 - 1965
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΕΛΦΗ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003
  2. Δ. Παυλόπουλος. ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος, Διδακτορική Διατριβή, Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Αθήνα, 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.