Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Αθηνά Φέρουσα την Ακρόπολη" στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων από την πίσω πλευρά του κτιρίου βρίσκεται ένα υπέροχο γλυπτό του Ιωάννη Κόσσου το οποίο φέρει την ονομασία "Αθηνά Φέρουσα την Ακρόπολη". Οι ερευνητές διαφωνούν για το εάν πρόκειται για "Αθηνά" ή για "Αθήνα". Και τα δυο θα ταίριαζαν εξίσου πιστεύω διότι ο Παρθενώνας είναι ο ναός προς τιμήν της Αθηνάς αλλά και το αιώνιο κόσμημα και καύχημα της Αθήνας.

Το γλυπτό που αντικρίζει ο επισκέπτης στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου είναι αντίγραφο το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1980. Το πρωτότυπο έργο βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη των Αθηνών και φέρει την υπογραφή του γλύπτη και την ημερομηνία κατασκευής (1871). Τούτο το έργο είναι ανυπόγραφο.

Κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από μάρμαρο αναπαριστά μια γυναικεία μορφή νεαρής ηλικίας, ντυμένη με αρχαιοελληνική ενδυμασία να φέρει ως επίστεψη στο κεφάλι της το σύνολο του βράχου της Ακρόπολης. Η προτομή αυτής της γυναίκας εδράζεται πάνω σε βάθρο που έχει τη μορφή ληκύθου. Τα ακατέργαστα μέρη της ληκύθου δείχνουν την μορφή ερειπίου, συμβολίζοντας την αρχαιότητα της πόλης. Στα επεξεργασμένα μέρη υπάρχουν ανάγλυφες διακοσμήσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν τα λιοντάρια στη βάση. Ο λέων συμβολίζει την δύναμη ωστόσο είναι για την Αθήνα ένα μάλλον ξενόφερτο σύμβολο.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.