Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Το μνημείο των εκτελεσθέντων της ΠΕΑΝ στην Αθήνα

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος δίπλα στην προτομή του Κώστα Περρίκου βρίσκεται η στήλη προς τιμήν των εκτελεσθέντων μελών της ΠΕΑΝ από τους Γερμανούς κατακτητές.

Πρόκειται για στήλη δυο μέτρων περίπου στην κορυφή τις οποίας υπάρχουν εντοιχισμένες τέσσερις ορειχάλκινες ανάγλυφες προτομές (μια σε κάθε πλευρά της στήλης). Πρόκειται για τις μορφές των τεσσάρων εκτελεσθέντων: του Γιάννη Κατεβάτη, του Δημήτρη Λόη, του Διονύσιου Παπαδόπουλου και της Ιουλίας Μπίμπα.

Η Ιουλία Μπίμπα αναπαρίσταται με σπαστά μαλλιά στο ύψος του ώμου. Φοράει μενταγιόν στο λαιμό. Κάτω από την ανάγλυφη  προτομή της αναγράφονται τα λόγια:

ΙΟΥΛΙΑ ΜΠΙΜΠΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
ΔΙΑ ΠΕΛΕΚΕΩΣ ΤΟ 1943 ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο Δημήτρης Λόης αποδίδεται με σακάκι, κοστούμι και γραβάτα. Είναι νεαρής ηλικίας με μεγάλα αυτιά και πυκνά φρύδια. Κάτω από την ανάγλυφη προτομή του αναγράφονται τα λόγια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
ΤΗΝ 7.1.1943

Ο Διονύσης Παπαδόπουλος αποδίδεται προφίλ. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Κάτω από την ανάγλυφη προτομή του είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΔΙΟΝΥΣ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
ΤΗΝ 7.1.1943

Ο Γιάννης Κατεβάτης φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Έχει κοντά, πυκνά μαλλιά και μεγάλα μέτωπο. Κάτω από την ανάγλυφη προτομή του αναγράφονται τα λόγια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΒΑΤΗΣ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
ΤΗΝ 7.1.1943

Σε κάθε ανάγλυφη προτομή στο δεξιό μέρος της υπάρχει η υπογραφή του γλύπτη Μιχάλη Κάσση:

Μ. ΚΑΣΣΗΣ

Δεν γνωρίζω το έτος τοποθέτησης της προτομής. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.