Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Το γλυπτό "Εύα" του Γρηγόρη Ζευγώλη στην πλατεία Ροστάν

Στην πλατεία Ροστάν στην περιοχή Κυπριάδου των Αθηνών βρίσκεται ένα από τα αριστουργήματα του γλύπτη Γρηγόρη Ζευγώλη. Πρόκειται για το γλυπτό Εύα. Η ονομασία δεν είναι καλλιτεχνική μεταφορά, αλλά κυριολεκτική. Όντως, λαξευμένη σε μάρμαρο αναπαρίσταται η Εύα της εβραϊκής παλαιάς Διαθήκης τη στιγμή που είναι έτοιμη να δοκιμάσει τον απαγορευμένο καρπό τον οποίο κρατά στο αριστερό της χέρι. Είναι γυμνή, έχει μακριά μαλλιά ενώ το κορμί της είναι λυγισμένο σε μια στάση που προσδίδει στο γλυπτό θηλυκότητα. Στα πόδια της κουλουριασμένο βρίσκεται το φίδι - στην γλώσσα της παλαιάς Διαθήκης, είναι ο διάβολος.

Στην πρόσοψη της μαρμάρινης βάσης αναγράφονται τα λόγια:

ΕΥΑ

Το γλυπτό κατασκευάστηκε πιθανώς το 1927 ύστερα από παραγγελία της οικογένειας Πικιώνη ο οποίος ζούσε στην περιοχή Κυπριάδου. Απομακρύνθηκε από την πλατεία κατά την διάρκεια της Χούντας για να επιστρέψει σε αυτήν το 1995 όπου και βρίσκεται μέχρι τις μέρες μου.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπουλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.