Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το μνημείο του Έλληνα Δασκάλου στην Αθήνα

Πίσω από το ξενοδοχείο Hilton, στην λεγόμενη πλατεία Μαδρίτη βρίσκεται το γλυπτό προς τιμήν του Έλληνα Δάσκαλου. Πρόκειται για μια κατασκευή του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη. Πάνω σε ένα μεγάλο βάθρο στο οποίο οδηγούν τέσσερα σκαλοπάτια, υπάρχει μια μεγάλη στήλη η οποία επέχει τη θέση του μαθητικού πίνακα. Πάνω σε αυτή είναι χαραγμένα τα λόγια:

"κλείσε μέσα στη ψυχή την Ελλάδα
και θα αισθανθείς μέσα σου να λαχταράει
κάθε είδους μεγαλείο"
Διονύσιος Σολωμός

Δίπλα από τον πίνακα στέκεται η ολόσωμη μορφή του δασκάλου, κατασκευασμένη από ορείχαλκο. Είναι μέσης ηλικίας, σοβαρός σχεδόν αυστηρός θα έλεγα. Στο ένα του χέρι κρατάει ένα βιβλίο ενώ με το άλλο δείχνει τα λόγια που είναι χαραγμένα στη στήλη. Απέναντι από το δάσκαλο στέκονται οι μορφές τεσσάρων παιδιών (από ορείχαλκο κι αυτές) τα οποία προφανώς αναπαριστούν τους μαθητές. Είναι δυο αγόρια και δυο κορίτσια τα οποία στέκονται όρθια με το βλέμμα στραμμένο προς τον δάσκαλο.

Στην αριστερή πλευρά της στήλης αναγράφονται τα λόγια:

ΜΝΗΜΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ
ΔΟΥΚΑ
30 - 1 -2000

Πάνω στο μαρμάρινο βάθρο εντοπίζουμε και πάλι χαραγμένα τα λόγια του Σολωμού καθώς και τα παρακάτω λόγια:

Ανηγέρθη επί Δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου
Το έτος 2000

Αντίστοιχο έργο (εκεί όμως έχουμε να κάνουμε με ανάγλυφες πλάκες) φιλοτεχνημένο επίσης από το Θεόδωρο Παπαγιάννη υπάρχει και στην πόλη των Ιωαννίνων.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά τς Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.