Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η ανάγλυφη προτομή του Σωτήρη Πέτρουλα στην Αθήνα

Στις 21 Ιουλίου του 2005 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω στήθηκε πάνω σε κολόνα του ξενοδοχείου Εσπερία η ανάγλυφη προτομή του Σωτήρη Πέτρουλα. Σε κείνο ακριβώς το σημείο είχε πέσει δολοφονημένος στις 21 Ιουλίου του 1965 κατά την διάρκεια διαδήλωσης.

Το γλυπτό πρόλαβα ευτυχώς να τα θαυμάσω και να το φωτογραφίσω προτού πέσει κι αυτό θύμα κλοπής. Η κλοπή της στήλης αναφέρεται στο φύλλο της 23/12/2012 στην εφημερίδα της Αυγής και στο φύλλο της Lifo της 21/12/2012. Επομένως τοποθετείται κάπου στο πρώτο εικοσαήμερο του Δεκέμβρη του 2012.

Το γλυπτό είχε φιλοτεχνήσει ο Γιώργος Χουλιαράς. Ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Αφαιρετικά, μια μάζα από ορείχαλκο απλωνόταν πάνω στην κολόνα σχηματίζοντας ένα σώμα παραμορφωμένο. Είναι το σώμα του δολοφονημένου αγωνιστή Πέτρουλα Σωτήρη, είναι το σώμα της δολοφονημένης λίγο καιρό μετά από αυτόν Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο πάνω μέρος βρίσκεται η ανάγλυφη προτομή του Πέτρουλα και κάτω από αυτήν αναγράφονται τα λόγια:

ΣΩΤ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ
ΕΤΩΝ 23
έπεσε για τη Δημοκρατία
στις 21.7.1965

οι φίλοι του σε τιμή
και μνήμη 
Ιούλιος 2005

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Υγ: Όπως βλέπετε στις πηγές, η εφημερίδα Lifo χρησιμοποιεί δική μου φωτογραφία..Βεβαίως, καμιά αναφορά στην πηγή από τον συγγραφέα του άρθρου  Θεόφιλο Δουμάνη. 

Βιβλιογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.