Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Το μνημείο πεσόντων Φιλελλήνων στον Δομοκό στο Πεδίο του Άρεως

Στον περίβολο του ναού των Ταξιαρχών στο πεδίο του Άρεως βρίσκεται το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων Φιλελλήνων στην μάχη του Δομοκού. Τούτη η μάχη έλαβε χώρα τον Μάιο του 1897 στον Δομοκό της Θεσσαλίας με αντιμέτωπες δυνάμεις το Ελληνικό Βασίλειο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το αποτέλεσμα της ήταν η ήττα του ελληνικού στρατού ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις θέσεις του και να υποχωρήσει νοτιότερα πριν την τελική συνθηκολόγηση.

Στην μάχη του Δομοκού αγωνίστηκε γενναία η Λεγεώνα των Φιλελλήνων η οποία αποτελούνταν από 3.000 φιλέλληνες η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν Ιταλοί. 

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη τοποθετημένη πάνω σε κυκλικό, επίσης μαρμάρινο βάθρο. Δημιουργός της είναι ο γλύπτης Λάζαρος Σώχος. Αυτός ο τρομερός Τήνιος καλλιτέχνης μάλιστα έλαβε ενεργά μέρος στην μάχη του Δομοκού υπό την σημαία της Λεγεώνας των Φιλελλήνων. Στην κορυφή υπάρχει ως επίστεψη μια περικεφαλαία ενώ στην πρόσοψη είναι εντοιχισμένο ορειχάλκινο ανάγλυφο μετάλλιο το οποίο απεικονίζει τον Περικλή Βαρατάση ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της Λεγεώνας. Στο πρόσωπο του τιμώνται όλοι οι πεσόντες. Πάνω στο ανάγλυφο υπάρχουν χαραγμένα τα λόγια:

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΡΑΤΑΣΗΣ
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ

Χαμηλά στο ανάγλυφο, η υπογραφή του γλύπτη και το έτος κατασκευής:

ΣΩΧΟΣ 1901

Κάτω από το ανάγλυφο είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΑΡΑΤΑΣΗΣ
ΛΟΧΑΓΟΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΠΕΣΕ ΕΝ ΔΟΜΟΚΩ ΤΗ 6η ΜΑΪΟΥ 1897

Το έργο στήθηκε το έτος 1905.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.