Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο

Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που βρίσκεται μπροστά από το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (το κτίριο της παλιάς Βουλής) αποτελεί αντίγραφο του αντίστοιχου έργου που βρίσκεται στο Ναύπλιο. Ο ανδριάντας του Ναυπλίου τοποθετήθηκε το 1901 ενώ αυτός των Αθηνών τρία χρόνια αργότερα, το 1904.

Ο Κολοκοτρώνης αναπαρίσταται έφιππος με την περικεφαλαία του (παρά την θέληση του γλύπτη Λάζαρου Σώχου ο οποίος επιθυμούσε τον Κολοκοτρώνη ασκεπή κι έτσι τον παρουσίασε στο Παρίσι). Φοράει φουστανέλα, έχει πυκνό και παχύ μουστάκι και είναι οπλισμένος με σπαθί και πιστόλες στη μέση. Το δεξί του χέρι είναι τεντωμένο προς τα μπροστά σε μια κίνηση υπόδειξης. Η όλη του στάση είναι επιβλητική. Πάνω στο γλυπτό υπάρχουν αρκετές υπογραφές τις οποίες δεν μπόρεσα προσωπικά να δω λόγω αντικειμενικών δυσκολιών - είναι πράγματι ανέφικτο κι ανόητο συνάμα να ανεβεί κανείς στο βάθρο!! Η Αντωνοπούλου όμως τις καταγράφει όλες στο έργο της στο οποίο και σας παραπέμπω. Αξίζει η υπογραφή του Σώχου στην περικεφαλαία η οποία επιβεβαιώνει τα σχετικά με την τοποθέτηση της.  

Ο ανδριάντας κατασκευάστηκε με χορηγία του ελληνικού λαού έπειτα από πανελλήνιο έρανο. Ολοκληρώθηκε το 1900 με τη χύτευση του να πραγματοποιείται στο Παρίσι, στα εργαστήρια των αδερφών Τιεμπώ. Ένα χρόνο μετά τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο ενώ το αντίγραφο των Αθηνών τοποθετήθηκε το 1904. Το μαρμάρινο βάθρο κατασκεύασε ο Ιωάννης Καρακατσάνης σε σχέδια Αλέξανδρου Νικολούδη ενώ οι δυο ορειχάλκινες ανάγλυφες αναπαραστάσεις που κοσμούν το βάθρο είναι κι αυτές έργο του Λάζαρου Σώχου. Στο πρώτο ανάγλυφο ο Κολοκοτρώνης αναπαρίσταται κατά την μάχη των Δερβενακίων να κατατροπώνει την στρατιά του Δράμαλη πασά ενώ στο δεύτερο ο Κολοκοτρώνης εμψυχώνει τον ελληνικό πληθυσμό και καίει τα συγχωροχάρτια του Ιμπραήμ πασά - φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους ήταν η περίφημη φράση του. 

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
1821
ΕΦΙΠΠΟΣ ΧΩΡΕΙ
ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ
ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ
ΔΙΑΔΑΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
ΠΩΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Στο πίσω μέρος του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΤΟΝ ΧΑΛΚΟΥΝ ΤΟΝΔΕ 
ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΈΛΛΗΝΕΣ
ΚΟΙΝΩ ΕΡΑΝΩ
ΑΝΙΔΡΥΣΑΝ 
1904

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια Γλυπτική 1834 - 2004, Αντωνοπούλου Ζέτα, Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.