Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Η κρήνη στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου

Στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ορθόδοξο ναό του αγίου Νικολάου βρίσκεται μια υπέροχη μαρμάρινη κρήνη, ίσως η παλαιότερη της πόλης. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο κι έχει ύψος περίπου δύο μέτρων. Ορθογώνιας κατασκευής, έχει βρύση μόνο από την πρόσοψη της. Στην κορυφή της υπάρχει επίστεψη με ακροκέραμα κι από κάτω ανάγλυφη περιμετρική διακόσμηση. 

Στην πρόσοψη της κρήνης υπάρχει η ανάγλυφη εικόνα μιας τρίαινας γύρω από την οποία είναι τυλιγμένο ένα ψάρι. Πάνω από την εικόνα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΝ ΤΗΣ ΚΡΗΝΗΣ ΤΑΥΤΗΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΥΔΕΡΕΥΣΕΩΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΝ Η ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΕΝ ΕΤΕΙ 1929

Η επιγραφή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: μας πληροφορεί ότι η κρήνη προϋπήρχε και ανακαινίσθηκε το 1929 όταν το Χαλάνδρι ήταν ακόμα μια περιφερειακή κοινότητα της Αττικής ενώ η ανακαίνιση υπήρξε μέρος της επέκτασης του συστήματος ύδρευσης του χωριού. Επομένως, η κρήνη έχει μνημειακό χαρακτήρα: ανακαινίσθηκε προκειμένου να λειτουργήσει ως σήμα για τη μνημόνευση της επέκτασης του συστήματος ύδρευσης. 

Ακριβώς πάνω από την βρύση είναι χαραγμένη η ονομασία της κοινότητας:

ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΝ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.