Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του Σωτήριου Βούλγαρη στην Παραμυθιά

Ο Σωτήριος Βούλγαρης υπήρξε ένας ακόμα από τους πολλούς Ηπειρώτες ευεργέτες. Γεννήθηκε το 1857 στην τότε τουρκοπατημένη Παραμυθιά της Θεσπρωτίας και σε νεαρή ηλικία έφυγε μετανάστης στην Ιταλία. Στην Ρώμη άνοιξε το 1884 το πρώτο κατάστημα του οίκου Bvlgari (Βούλγαρη σε λατινική γραφή) το οποίου πωλούσε αρώματα, ρολόγια χειρός, κοσμήματα και λοιπά αξεσουάρ. Σύντομα εδραιώθηκε στην αγορά και άνοιξε και νέα καταστήματα στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και τον Λονδίνο. Τα προϊόντα της αλυσίδας του επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας και θεωρούνται είδη πολυτελείας.

Ο Βούλγαρης δεν ξέχασε την πατρίδα του και την ευεργέτησε χτίζοντας το σχολείο της Παραμυθιάς. Στο προαύλιο του σχολείου που επιβιώνει μέχρι τις μέρες μου βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή έργο του γλύπτη Νικόλα. Τις δαπάνες ανέγερσης ανέλαβε ο αθηναϊκός Σύλλογος "Οι Φίλοι του Σουλίου" και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου του 1974.

Ο Βούλγαρης αναπαρίσταται σε μεγάλη ηλικία. Φοράει σακάκι, γιλέκο, γραβάτα και παπιγιόν. Έχει κοντά μαλλιά, φαλάκρα στο εμπρόσθιο της κεφαλής και μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 1857 - ΡΩΜΗ 1932
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ
ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΞ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

ΟΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ 
ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΝΤΕΣ
ΑΝΗΓΕΙΡΟΝ ΤΗΝ 20-10-1974
ΔΙΑ
ΤΟΥ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη

Νικόλας
γλύπτης

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.