Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η προτομή του καλόγερου Σαμουήλ στην Παραμυθιά

Στον περιβάλλοντα χώρο του ορθόδοξου ναού του αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας βρίσκεται μεταξύ άλλων γλυπτών και η προτομή του καλόγερου Σαμουήλ ο οποίος μαζί με άλλους Σουλιώτες ανατινάχτηκε στο Κούγκι του Σουλίου το 1803 αρνούμενος να παραδοθεί στα στρατεύματα του Αλί Πασά.

Η αναπαράσταση του Σαμουήλ είναι εκ του φανταστικού μιας και δεν έχουν διασωθεί προσωπογραφίες του - πως θα μπορούσε άλλωστε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο με δεδομένες τις συνθήκες της εποχής. Ο Σαμουήλ αναπαρίσταται με αμφίεση ορθόδοξου ιερωμένου. Έχει πυκνό, μακρύ μούσι και σταυρό στο στήθος. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΣΑΜΟΥΗΛ
Ο ΗΡΩΪΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ
ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
+ 1803

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΗΝ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ
1976 ΥΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥ-
ΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΗ ΤΟΥ
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
"ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ"

ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ ΕΚ ΤΗΣ Ε-
ΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
(ΠΕΡΡΑΙΒΟΣ - ΣΑΛΑΜΑΝΤΑΣ - 
ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ) ΜΕ ΤΗ
ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΥΓΚΙ
ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΛΟΡΘΗ ΤΗ
ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή του γλύπτη:

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Μερικά σχόλια σχετικά με τις υπογραφές. Όπως δηλώνει η υπογραφή, το έργο κατασκεύασε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης. Την ιδέα για την δημιουργία του είχε ο Σύλλογος "Οι Φίλοι του Σουλίου" ενώ τις δαπάνες ανέλαβε ο Δήμος της Παραμυθιάς. Τα ονόματα που αναφέρονται μέσα σε παρένθεση στο τρίτο επίγραμμα αντιστοιχούν σε συγγραφείς οι οποίοι αναφέρουν πως ο Σαμουήλ καταγόταν από την επαρχία τς Παραμυθιάς.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ιωαννίνων Γλυπτοθήκη, Παπασταύρος Αναστάσιος, Εκδόσεις Apeirotan, Ιωάννινα, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.