Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Το μνημείο των συναρχηγών του Διονύσιου Φιλόσοφου στην Παραμυθιά

Στον περιβάλλοντα χώρου του ορθόδοξου ναού του αγίου Δονάτου στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας υπάρχει μια αναθηματική στήλη η οποία επέχει θέση μνημείου προς τιμήν των συναγωνιστών του Διονύσιου του Φιλόσοφου κατά την επανάσταση που επιχείρησε εκείνος το 1611 κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Πρόκειται για μια δημιουργία του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 10 Μαΐου του 1975. Τις δαπάνες ανέλαβαν ο Σύλλογος "Φίλοι του Σουλίου" και ο Φώτης Τσορώνης από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας.

Η στήλη είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο. Στην κορυφή της υπάρχει ένα ανάγλυφο δάφνινο στεφάνι κι από κάτω ακολουθεί το επίγραμμα:

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΑΝΔΡΑΣ

ΖΩΤΟΝ ΤΣΙΡΙΠΟΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΝΤΕΛΗΝ
ΛΑΜΠΡΟΝ

ΣΥΝΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΩΪΚΟΥ ΔΕΣΠΟ-
ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝ ΙΩΑΝΝΙΝΟΙΣ ΚΑΙ ΕΝ
ΕΤΕΙ 1611 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΕΚΕΙΝΟΥ
ΜΑΡΤΥΡΙΚΩ ΔΕ ΘΑΝΑΤΩ ΔΙΑ ΤΗΝ
ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΤΕ-
ΛΕΙΩΘΕΝΤΑΣ ΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΠΑ-
ΡΑΜΥΘΙΑΣ ΤΕΚΝΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟΝ
ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟΥΤΟ ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ 
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΝ ΚΑΙ ΑΙΩΝΙΑΝ
ΤΙΜΗΝ

Στη συνέχεια ακολουθούν ανάγλυφες αναπαραστάσεις ενός μαχαιριού, ενός τσεκουριού, ενός τόξου, ενός δόρατος, ενός τουφεκιού και μιας γκλίτσας. Ο καλλιτέχνης αναπαριστά από αριστερά προς τα δεξιά την γκλίτσα( που συμβολίζει την εξέγερση των χωρικών) το τουφέκι, το γιαταγάνι, το τσεκούρι, το τόξο και τέλος το δόρυ για να πετύχει τη σύνδεση του πολεμικού εκείνου γεγονότος με το αρχέγονο κλέος. Στα πλαϊνά της βάσης αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΗΝ 10-5-1975
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤ. Γ. ΤΣΟΡΩΝΗ
ΕΚ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΚΑΙ
ΤΟΥ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
"ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ"

ΓΛΥΠΤΗΣ Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.