Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Το Βρανάκειο Δημοτικό Σχολείο της Βλάστης

Το Βρανάκειο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάστηκε το έτος 1926 και αποτελεί το νεότερο διδακτήριο της Βλάστης. Βρίσκεται περίπου απέναντι από το Μουσίκειο Ελληνικό Παρθεναγωγείο κοντά στη θέση Λιβάδια. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε ως δωρεά από τους αδελφούς Τσαγκοπούλου ενώ οι δαπάνες καλύφτηκαν από τα κληροδοτήματα του Κωνσταντίνου Βρανάκη και του Κωνσταντίνου Δόσιου

Το κτίριο κατασκευάστηκε προκειμένου να στεγάσει της ανάγκες του μικτού σχολείου το οποίο προήλθε με τη συγχώνευση του Θωμαΐδειου Αρρεναγωγείου και του Μουσίκειου Παρθεναγωγείου. Είναι ορθογώνιου σχήματος και έχει δυο ορόφους. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά. Πάνω από την είσοδο υπάρχει η μοναδική βεράντα του κτιρίου η οποία στηρίζεται σε δυο τσιμεντένιες κολώνες. Μπροστά από την είσοδο υπάρχουν λίγα σκαλοπάτια. Κάτω από την βεράντα υπάρχουν δυο εντοιχισμένες μαρμάρινες πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα λόγια:

ΒΡΑΝΑΚΕΙΟΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΒΛΑΣΤΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΣΙΟΣ
ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΈΤΗΣ

Το κτίριο δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση εν αντιθέσει με τα άλλα δυο διδακτήρια του οικισμού. Ο σοβάς από τους τοίχους έχει πέσει, τα περισσότερα τζάμια από τα παράθυρα είναι σπασμένα, τα κάγκελα της βεράντας είναι σκουριασμένα ενώ η κεντρική θύρα είναι σπασμένη και μια αλυσίδα την διατηρεί κλειστή. Τα χόρτα που φυτρώνουν ακριβώς μπροστά της μαρτυρούν την εγκατάλειψη του κτιρίου.

Είναι κρίμα διότι πολλοί από τους Βλατσιώτες που φοίτησαν σε τούτο το σχολείο βρίσκονται ακόμα εν ζωή και θα μπορούσαν να μην το είχαν αφήσει στην τύχη του.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  • Ζήκου Γεωρ Τσίρου, Η Βλάστη, Θεσσαλονίκη, 1964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.