Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η προτομή του Χριστόδουλου Γαλάνου στη Βλάστη

Ο Χριστόδουλος Γαλάνος γεννήθηκε το 1880 στον οικισμό της Βλάστης ο οποίος εκείνα τα χρόνια αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Προερχόταν από εύπορη οικογένεια. Μεγαλώνοντας, εγκατέλειψε τη γενέτειρα του με προορισμό την μακρινή Αφρική. 

Δραστηριοποιήθηκε σε πολλές χώρες της μαύρης ηπείρου κυρίως όμως στην Τανζανία και την Κένυα. Κύρια απασχόληση του ήταν οι σιδηροδρομικές εργασίες: εργάστηκε επίμονα και κάτω από αντίξοες συνθήκες (τροπικό δάσος, άγρια θηρία, μολυσματικές ασθένειες) στην κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Το δίκτυο είχε μήκος 1.200 χλμ και ένωνε τον Ινδικό Ωκεανό με τη λίμνη Τανγκανίκα (πιο συγκεκριμένα η γραμμή είχε ως δυτική αφετηρία την πόλη Kigoma στην λίμνη Τανγκανίκα και ως ανατολικό τέρμα την πρωτεύουσα της Τανζανίας Ντσρ Ες Σαλάμ).

Μέσα από τις εργασίες αυτές ο Γαλάνος δημιούργησε μεγάλη περιουσία μέρος της οποίας δώρισε μετά θάνατον μέσω της διαθήκης του στη γενέτειρα του Βλάστη (το υπόλοιπο μέρος δόθηκε στην Αγγλία και στην Τανζανία ενώ και το νοσοκομείο του Ναϊρόμπι δημιουργήθηκε ύστερα από γενναία προσφορά του Γαλάνου).  Σύμφωνα με τη βιογράφο του Ελένη Γκίνου το κληροδότημα Γαλάνου έμεινε ανενεργό σε λογαριασμό όψεως για 23 έτη και χρειάστηκαν 33 χρόνια για να δημιουργηθεί κάποιο έργο συνυφασμένο με τούτο το κληροδότημα (το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1990). Το 2005 δημιουργήθηκε στη Βλάστη ο «Ξενώνας Γαλάνου» χωρητικότητας 50 κλινών. Επίσης, το Μουσίκειο Ελληνικό Παρθεναγωγείο της Βλάστης ανοικοδομήθηκε το 1954 και ανακαινίσθηκε το 1990 με δαπάνες του κληροδοτήματος Γαλάνου.

Η Βλάστη τίμησε τον οικουμενικό ευεργέτη που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα από τα χώματα της, στήνοντας την προτομή του μπροστά από την πρόσοψη του Μουσίκειου Ελληνικού Παρθεναγωγείου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη δημιουργία η οποία αποδίδει τον Γαλάνο σε μέση ηλικία. Είναι φαλακρός και φοράει γυαλιά μυωπίας, σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Γ. ΓΑΛΑΝΟΣ
1880 – 1957
ΜΕΓΑΛΟΚΤΗΜΑΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Βιβλιογραφία
  1. Γκίνου Ελένη, Χριστόδουλος Γαλάνος: Η οικουμενικότητα της ευεργεσίας, Ιανός, 2007
  2. Ζήκου Γεωρ Τσίρου, Η Βλάστη, Θεσσαλονίκη, 1964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.