Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το μνημείο πεσόντων στην Άρδασσα Εορδαίας

Φτάνοντας στην Άρδασσα από τον δρόμο που συνδέει τον οικισμό με την πόλη της Πτολεμαΐδας, συναντούμε στο δεξί μας χέρι το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Στον προαύλιο χώρο του ναού βρίσκεται τοποθετημένο γλυπτικό μνημείο προς τιμήν των πεσόντων στους πολεμικούς αγώνες του έθνους. Πρόκειται για μια βαθμιδωτή πέτρινη κατασκευή ύψους περίπου δύο μέτρων. Στην πρόσοψη υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ
ΜΑΣ Μ’ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Πάνω απ’ τα εγχάρακτα λόγια υπάρχει η αναπαράσταση ενός δάφνινου στεφανιού και ενός ορεινού πολεμικού πολυβόλου. Στο πίσω μέρος του μνημείου υπάρχει έτερη εντοιχισμένη πλάκα στην οποία αναπαρίσταται ανάγλυφα η ελληνική σημαία ανάμεσα σε φύλλα δάφνης και από κάτω ακολουθούν τα λόγια:

ΜΝΗΜΗ ΘΥΣΙΑΣ…
ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

Η γλυπτική σύνθεση ολοκληρώνεται με ένα μαρμάρινο αετό ο οποίος έχει κλειστά τα φτερά του και στέκει ως επίστεψη στην κορυφή της όλης κατασκευής.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.