Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ναός του αγίου Αθανασίου στην Ερμακιά της Εορδαίας

Ο ορθόδοξος ναός του αγίου Αθανασίου βρίσκεται στα νεκροταφεία της Ερμακιάς και αποτελεί τον αρχαιότερο σωζόμενο ναό του χωριού (η βιβλιογραφία τοποθετεί την ανέγερση του στη δεκαετία του 1880). Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική άνευ τρούλου χτισμένη εξ' ολοκλήρου από πέτρα η οποία αφθονεί στο όρος του Βερμίου πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η Ερμακιά. Πάνω από την πλαϊνή κεντρική ξύλινη θύρα του ναού στην οποία οδηγούν τρία σκαλοπάτια ντυμένα με πλακάκι υπάρχει αγιογραφία του αγίου Αθανάσιου η οποία σύμφωνα με την χορηγική επιγραφή δημιουργήθηκε το έτος 1926. Το καμπαναριό είναι κατασκευασμένο έξω από το κυρίως σώμα του ναού και τοποθετημένο περίπου τέσσερα - πέντε μέτρα πίσω από το νάρθηκα. Έχει ύψος περίπου πέντε μέτρων.

Ο ναός αποτέλεσε για χρόνια τον κυρίως χώρο θρησκευτικής λατρείας των κατοίκων της Ερμακιάς (ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι κατά εκατό έτη νεότερος) ενώ στις μέρες μας διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.