Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο ναός της Ανάληψης του Κυρίου στον Περδίκκα της Εορδαίας

Στο κέντρο  του εορδαϊκού οικισμού του Περδίκκα και πάνω ακριβώς στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα βρίσκεται ο ορθόδοξος ναός που είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου.

Ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος στο βιβλίο του «Περδίκκας: τα χρόνια που πέρασαν» (2009) παραθέτει φωτογραφία του ναού σχεδόν ολοκληρωμένου με ημερομηνία το 1958. Επομένως ο ναός θεμελιώθηκε πριν το 1958 και μετά το 1912 (έτος της απελευθέρωσης). Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος η θεμελίωση του ναού πραγματοποιήθηκε κατά τις βραδινές ώρες διότι το οικόπεδο ανήκε στο γειτονικό Σχολείο από το οποίο δεν είχε δοθεί η σχετική άδεια. Τελικά, ύστερα από πολλές δικαστικές διαμάχες προχώρησε η ανέγερση του ναού ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο στις 22 Μαΐου του 1969.

Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένος από πέτρα. Στην πρόσοψη και πάνω ακριβώς από την κεντρική θύρα υπάρχει εντοιχισμένη εικόνα που αναπαριστά την «Ανάληψη του Κυρίου» ενώ στην αριστερή πλευρά του ναού υπάρχουν πάνω από τις πλαϊνές θύρες ζωγραφικές διακοσμήσεις καθώς και μια αγιογραφία που αναπαριστά τον «Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο».

Πέρα από το κυρίως σώμα του ναού, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο περιποιημένος αύλειος χώρος ο οποίος διαμορφώθηκε το 2012. Τούτος ο χώρος περιβάλλεται από μια μεγάλη πέτρινη περίφραξη οι οποία περιλαμβάνει τρεις εισόδους: η δυτική η οποία είναι και η κεντρική είσοδος, η βόρεια η οποία καλύπτεται με στέγαστρο το οποίο φέρει στη κορυφή του σιδερένιο σταυρό και η νότια πάνω στην οποία είναι εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠ.
ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ
2012

Λίγο πιο δίπλα, υπάρχει έτερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω σχετικά με την ανάπλαση του αύλειου χώρου:

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΟΣ
π. ΚΩΝ Γ. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ
κ. ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ Α. ΠΟΥΤΟΥΚΗ
ΚΩΝ/ΝΟΥ Π. ΤΙΜΟΝΙΔΗ
ΤΡΙΑΝΤΑΦ. Γ. ΜΟΥΤΑΦΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Χ. ΚΩΦΙΔΗ
ΑΝΕΠΛΑΣΘΗ Ο ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ
ΚΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
Η ΔΟΞΑ ΤΩ ΚΥΡΙΩ

Στη νότια πλευρά της περίφραξης υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια τα οποία οδηγούν στο παρεκκλήσι του ναού το οποίο βρίσκεται έξω από αυτήν. Στο σημείο όπου ξεκινούν τα σκαλοπάτια υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία μνημονεύει τα εγκαίνια του ναού:

Ο ΙΕΡΟΣ ΟΥΤΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΗ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΕΥΣΕΒΟΥΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ
ΕΝΕΚΑΙΝΙΑΣΘΗ ΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΈΤΟΥΣ 1969 ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ
ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

Το παρεκκλήσι είναι ένας διακριτικός μονόχωρος ναΐσκος στη νότια πλευρά του ναού. Είναι αφιερωμένο στον αρχάγγελο Μιχαήλ, αγιογραφία του οποίου υπάρχει στην δυτική εξωτερική πλευρά. Στο κάτω αριστερό μέρος (όπως κοιτάμε) της αγιογραφίας  αναγράφονται τα παρακάτω λόγια σχετικά με τη δημιουργό, το έτος κατασκευής και τον χορηγό του έργου:

ΧΕΙΡ. ΜΑΡΙΑC ΜΠΑΡΠΑ
ΔΕΗCΙΣ
ΟΙΚ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
CIAΠΑΛΙΔΗ K
ΕΛΙCΑΒΕΤ
ΚΑΡΑΝΑΚΗ
2013

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.