Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Το Δημοτικό Σχολείο του Περδίκκα Εορδαίας

Η λήξη των Βαλκανικών πολέμων βρίσκει την Ελλάδα στο πλευρό των νικητών και το χωριό του Περδίκκα (τότε υπό την ονομασία Ναλμπανκιόι) απελευθερωμένο εντός της ελληνικής επικράτειας. Μετά τη λήξη του Μικρασιατικού Πολέμου και την εγκατάσταση στον οικισμό προσφυγικών πληθυσμών κατά τη διετία 1924 – 1925 ένα από τα πρώτα μελήματα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η δημιουργία Δημοτικού Σχολείου.

Το σχολείο του Περδίκκα θεμελιώθηκε το έτος 1928 από τον Υπουργό Στυλιανό Γονατά και διατηρείται ακέραιο μέχρι τις μέρες μας. Βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού απέναντι από τον ορθόδοξο ναό της Αναλήψεως του Κυρίου, πάνω στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Πτολεμαΐδας – Φλώρινας. Πρόκειται για μια διώροφη πέτρινη κατασκευή με την κεντρική θύρα να βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Πριν την κατασκευή του κτιρίου, το σχολείο σύμφωνα με τον Σιδηρόπουλο Κοσμά (Περδίκκας: τα χρόνια που πέρασαν, 2009) στεγαζόταν στο τούρκικο τζαμί το οποίο στις μέρες μας δεν υπάρχει. Στο ίδιο βιβλίο ο συγγραφέας παραθέτει φωτογραφία του σχολείου με χρονολογία το έτος 1950.

Σύμφωνα με στοιχεία που άντλησα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου του Περδίκκα το κτίριο αυτό ήταν ενεργό μέχρι και το 2007 οπότε και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο στην ανατολική πλευρά του χωριού. Σήμερα λειτουργεί ως επταθέσιο ενώ το παλαιό κτίριο αν και διατηρεί την αίγλη του διατηρητέου, παραμένει αναξιοποίητο.  

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.