Στις 13 Ιουνίου του 1825 δόθηκε στους Μύλους της Αργολίδας, μερικά μόλις χιλιόμετρα από την τότε έδρα της Κυβέρνησης στην πόλη του Ναυπλίου, μια από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Στους Μύλους υπήρχε μεγάλη ποσότητα δημητριακών από την οποία σιτίζονταν τα επαναστατικά στρατεύματα αλλά και ο πληθυσμός της Αργολίδας και της Κορινθίας. Αυτά τα αποθέματα ανέλαβαν να προφυλάξουν από τα επελαύνοντα αιγυπτιακά στρατεύματα του Ιμπραήμ ο Μακρυγιάννης και ο Δημήτριος Υψηλάντης.
Αν και μάχονταν εναντίον υπέρτερων δυνάμεων, κατόρθωσαν να αποκρούσουν τους εχθρούς οι οποίοι άφησαν στο πεδίο της μάχης περίπου πενήντα νεκρούς και εκατό τραυματίες. Πέρα από το προφανές - την σωτηρία δηλαδή των δημητριακών και την επακόλουθη σωτηρία του ίδιου του Ναυπλίου - η νίκη τούτη είχε μεγάλο αντίκτυπο και στο ηθικό των επαναστατών καθώς μέχρι εκείνη την μέρα ο Ιμπραήμ ήταν αήττητος.
Σε ανάμνηση της μεγάλης εκείνης μάχης τοποθετήθηκε το 2002 προτομή του πρωτεργάτη της νίκης στρατηγού Μακρυγιάννη. Το έργο βρίσκεται τοποθετημένο σε μικρό αλσύλλιο απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη δημιουργία του γλύπτη Στέλιου Μαραγκού. Ο Μακρυγιάννης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία έχοντας μούσι και μουστάκι. Στο κεφάλι (το οποίο είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα δεξιά) φοράει μαντήλι. Στη ζώνη φέρει σπάθα και πιστόλα. Στην πρόσοψη του βάθρο είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
1797 - 1864
Ακολουθεί ένα έξεργο ορειχάλκινο στεφάνι και από κάτω τα λόγια:
ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ
13 ΙΟΥΝΙΟΥ 1825
Στην πίσω πλευρά του βάθρα είναι χαραγμένο το παρακάτω απόσπασμα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού:
ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΙΓΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ
ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΌΤΑΝ
ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΗΝΗ ΤΗΝ
ΑΠΟΦΑΣΗΝ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ
ΧΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ
ΚΕΡΔΑΙΝΟΥΝ....
Στο πλάι του βάθρου είναι χαραγμένο το έτος κατασκευής:
ΕΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ
ΕΝ ΕΤΗ 2002
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΛΟΥΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑ
Στη βάση της προτομής εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
Πρόκειται για τον γλύπτη Στυλιανό Μαραγκό από τις Μυκήνες. Φωτογραφία του έργου δημοσιεύθηκε σε αφιέρωμα στον γλύπτη στο φύλλο της Κυριακάτικης Δημοκρατίας που παραθέτω στις πηγές.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Βιβλιογραφία
- Εφημερίδα "Κυριακάτικη Δημοκρατία", Πολυμήχανος καλλιτέχνης έφτιαξε νέο "Δούρειο Ίππο", 27.04.2014
- Επίσημη ιστοσελίδα Στυλιανού Μαραγκού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.