Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Το παρεκκλησι των αγίων Δημητρίου και Μαρίνας στη Βλάστη

Τα νεκροταφεία της Βλάστης βρίσκονται έξω από τα οικιστικά όρια του χωριού, πάνω στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο Σισάνι. Πρόκειται για μια υπέροχη τοποθεσία η οποία έχει θέα το λόφο του Προφήτη Ηλία καθώς και το όρος Μουρίκι. Στο κέντρο περίπου του διαμορφωμένου χώρου βρίσκεται χτισμένο το παρεκκλήσι των αγίων Δημητρίου και Μαρίνας. Τούτος ο ναΐσκος δεν πρέπει να συγχέεται με τον κοιμητηριακό ναό του χωριού που βρίσκεται απέναντι από τα νεκροταφεία – πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον αη – λια και που είναι αφιερωμένος στον άγιο Αθανάσιο.

Τούτο λοιπό το κοιμητηριακό παρεκκλήσι είναι ένας μικρός, μονόχωρος ναΐσκος με τρούλο. Η σκεπή του είναι καλυμμένη με κεραμίδια ενώ στη κορυφή του τρούλου υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Πλάι από την κεντρική θύρα υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΔΩΡΕΑ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑC
KΩΝ Ν. ΚΩΝCΤΑΝΤΟΥΛΑ
ΕΙC MNHMHN TOY YIOY TOYC
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΡΧΙΕΡΑΤΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
CICANIOY –CIATICTHC
ANTΩΝΙΟΥ Α΄

Στα πλαϊνά πλευρά του ναού υπάρχει έτερη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω:

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Η οικογένεια Κωνσταντούλα προφανώς αφιέρωσε το ναό στον άγιο Δημήτριο εξαιτίας του γεγονότος ότι ο νεκρός γιος τους έφερε το όνομα του. Η αφιέρωση στην αγία Μαρίνα πραγματοποιήθηκε διότι ο Δημήτριος Κωνσταντούλας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στην Αθήνα ανήμερα της εορτής της αγίας. Όσον αφορά το έτος ανέγερσης του ναού, η αναφορά στην επιγραφή του ονόματος του Μητροπολίτη Σιάτιστας και Σισανίου Αντώνιου Κόμπου το τοποθετεί στα χρόνια της διακονίας του δηλαδή από το 1974 εως το 2005.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.