Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Το ξωκλήσι της αγίας Παρασκευής στη Βλάστη

Έξω από τον οικισμό της Βλάστης και νοτιοδυτικώς της θέση «λιβάδια» πάνω σε ένα λόφο που είναι ευρύτερα γνωστός στους κατοίκους του χωριού ως το «Κιόσκι» βρίσκεται κτισμένο το ξωκλήσι της αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για ένα μονόχωρο ναΐσκο κατασκευασμένο από πέτρα. Πάνω από την πρόσοψη του ναού προεξέχει ένα μικρό καμπαναριό χτισμένο από τούβλα. Όταν επισκέφτηκα τον χώρο τόσο η κεντρική θύρα όσο και το ένα και μοναδικό παράθυρο ήταν καλυμμένα με λαμαρίνες, προφανώς για προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι. Μπροστά από την θύρα υπάρχει ξύλινο κιόσκι οι τέσσερις βάσεις του οποίου στηρίζονται σε δυο πέτρινες προεξοχές. Τέλος, στα πλαϊνά θύρας υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται το όνομα του κτήτορα και το έτος της κατασκευής:

ΑΝΗΓΕΡΘΗ
ΔΑΠΑΝΑΙΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΒΡΑΝΑΚΗ
ΕΝ ΕΤΕΙ 1958

Την ιστορία πίσω από την ανέγερση του ναού μας τη διασώζει ο Ζήκος Τσίρος και τη μεταφέρω αυτούσια  «[...] εκτίσθη υπό του φιλογενούς Γεωργίου Κ. Βρανάκη στις 10-08-1959, γόνου του μεγάλου ευεργέτου Γεώργιου Βρανάκη, για τη διάσωση του, από βέβαιο θάνατο, την ημέρα της Αγίας Παρασκευής από τους Γερμανούς». Το 1958 που αναγράφεται στην πλάκα αντιστοιχεί στο έτος θεμελίωσης ενώ η ημερομηνία που παραδίδει ο Ζήκος Τσίρος αντιστοιχεί προφανώς στη μέρα που πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ναού. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Βλάστη: Τετράδια της Πατρίδας μου, Ζήκος Τσίρος, Θεσσαλονίκη, 1964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.