Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Κανελλόπουλου Παναγιώτη στην Αθήνα

Στον πεζόδρομο του Γρηγορίου του Ε΄ μεταξύ των κτιρίων της Ακαδημίας και του Πανεπιστημίου των Αθηνών βρίσκεται πέρα από την προτομή της Ασπασίας για την οποία έγραψα παλαιότερα και η προτομή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι της 25 του ίδιου μήνα του έτους 2012 διεξήχθη στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής (σήμερα το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο) συνέδριο αναφορικά με το έργο και την δράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν στις 25 του μήνα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του τιμώμενου προσώπου. Φαίνεται πως ο χώρος τοποθέτησης του έργου επιλέχθηκε λόγω της ακαδημαϊκής ιδιότητας του Κανελλόπουλου.

Το έργο φιλοτέχνησε το 2003 - εννέα χρόνια πριν την τοποθέτηση του στο δημόσιο χώρο -  η γλύπτρια Μαρία Οικονόμου. Ο Κανελλόπουλος αναπαρίσταται σε ώριμη ηλικία. Έχει φαλάκρα με ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής ενώ ρυτίδες στο πρόσωπο του μαρτυρούν το προχωρημένο της ηλικίας. Φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
1902 - 1986
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ

Μόνο ιδέες όπως η Ελλάς και η Ελευθερία
είναι δυνατόν να συνδέουν την ματαιότητα
με το αίωνιο.
Π.Κ.

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα ονόματα του χορηγού και της γλύπτριας:

"ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ" 2011
ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (2004)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΑΝΝΑ Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Πάνω στην προτομή υπάρχει εγχάρακτη η υπογραφή της γλύπτριας:

Μ.Δ. ΟΙΚΟΝΌΜΟΥ
2003

Βλέπουμε πως οι επιγραφές όσον αφορά το έτος κατασκευής της προτομή διαφέρουν κατά ένα χρόνο, στο βάθρο αναγράφει 2004 και η υπογραφή 2003. Ως ορθό έτος μάλλον πρέπει να θεωρήσουμε αυτό το οποίο γράφει η ίδια η γλύπτρια, δηλαδή το 2004.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Με επισημότητα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Αθήνα, TheBestNews, 27.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.