Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Γεώργιου Σίνα στη Βλάστη

Έξω από τον περίβολο του ορθόδοξου ναού του αγίου Νικολάου στον οικισμό της Βλάστης και πλάι στην προτομή του Κοσμά του Αιτωλού στην οποία αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο, βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του Γεώργιου Σίνα.

Ο Γεώργιος Σίνας υπήρξε ορθόδοξος ιερέας στην πόλη της Μοσχόπολης. Ήταν ο γενάρχης της μεγάλης οικογένειας των Σίνα η οποία έδωσε στο ελληνικό έθνος μια πλειάδα ευεργετών. Στη Μοσχόπολη πέρα από το αξίωμα του ιερέα έφερε και αυτό του Άρχοντα. Το 1769 έφυγε από την πόλη των προγόνων του λόγω της καταστροφής της και ήταν αυτός ο οποίος έφερε το ξυλόγλυπτο τέμπλο που μέχρι και τις μέρες μας κοσμεί το ναό του αγίου Νικολάου της Βλάστης.

Όσον αφορά την προτομή, πρόκειται για ένα μαρμάρινο έργο κατασκευή αγνώστου καλλιτέχνη. Ο Παπαγιώρης Σίνας αναπαρίσταται σε μέση ηλικία με πυκνό μούσι, κάπα και καπέλο στο κεφάλι. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΆΡΧΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΑΣ
ΠΑΠΑΓΙΕΡΓΗΣ ΠΑΠΑΣΙΝΑΣ
ΕΚ ΜΟΣΧΟΠΟΛΕΩΣ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΟΣΧΟΠΟΛΕΩΣ 1769
ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΟ ΤΕΜΠΛΟ
ΤΟ 1769 ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΛΑΣΤΗΣ
ΕΚ ΜΟΣΧΟΠΟΛΕΩΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.