Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Παύλου Νεράντζη στη Σιάτιστα

Στην ανατολική πλευρά του περιβόλου του αγίου Δημητρίου στην πόλη της Σιάτιστας βρίσκεται η προτομή του Μακεδονομάχου Παύλου Νεράντζη, γνωστού με το ψευδώνυμο "καπετάν Περδίκκας".

Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του δεν είναι γνωστή. Τοποθετείται κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Τόπος γέννησης του ήταν η Σιάτιστα της Δυτικής Μακεδονίας. Την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία την κάνει ως φανατικός ορθόδοξος στη Θεσσαλονίκη εκεί όπου επιτέθηκε με πέτρες σε εκκλησία Προτεσταντών (σύμφωνα με άλλους σε εκκλησία Ευαγγελιστών) με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί από τις τούρκικες αρχές. Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 κατατάσσεται ως εθελοντής στο πολεμικό μέτωπο της Ηπείρου ενώ το 1905 λαμβάνει ενεργό μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα. Κύρια περιοχή της δράσης του ήταν το Μορίχοβο που σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στην Π.Γ.Δ.Μ. Μετά την αμνηστία εγκαταστάθηκε στο Άργος Ορεστικό (τότε Χρούπιστα) και εργάστηκε ως έμπορος δερμάτων. Οι πηγές λένε πως οι Οθωμανοί τον ανάγκασαν να κλείσει το μαγαζί του και να επιστρέψει στη Σιάτιστα όπου και δολοφονήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1911.

Η προτομή του είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο και δημιουργός της είναι ο γλύπτης Πέτρος Μωραΐτης. Ο καπετάν Περδίκκας αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία, με πυκνό μούσι και ντυμένος με την στολή του Μακεδονομάχου. Στην πρόσοψη είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΠΑΥΛΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ
ΚΑΠΕΤΑΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
ΕΚ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ
ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ ΕΝ ΣΙΑΤΙΣΤΗ
ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΤΗΝ 11.10.1911

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν στις 4.11.1969.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.