Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Ιωάννη Τραμπαντζή στη Σιάτιστα

Ο Ιωάννης Τραμπαντζής γεννήθηκε στη Σιάτιστα, τη δεύτερη δεκαετία του 19ου αιώνα. Ακολουθώντας το προσφυγικό ρεύμα της εποχής έφτασε στη Ρουμανία όπου εκεί συναντήθηκε με τα αδέρφια που ήδη καταγίνονταν με εμπορικές εργασίες. Στη Ρουμανία κατόρθωσε να φτιάξει μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία. Το 1878, σε μεγάλη ηλικία πλέον εγκατέλειψε τη χώρα της Ρουμανίας και κατέβηκε στην Αθήνα. Εκεί, απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα (ήταν γεννημένος στην υπό Οθωμανικό ζυγό Σιάτιστα οπότε θεωρούνταν στα χαρτιά Οθωμανός) και μοίρασε τη ζωή του μεταξύ Αθηνών και Κέρκυρας. Θεωρείται μεγάλος ευεργέτης της Σιάτιστας διότι με δικά του έξοδα κτίστηκε το Γυμνάσιο της πόλης το οποίο από τότε φέρει το όνομα του (Τραμπάντζειο).

Η προτομή του βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του αγίου Δημητρίου. Είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και δημιουργός της είναι ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος. Ο Τραμπαντζής σε μια τυπική αναπαράσταση αποδίδεται σε μέση ηλικία έχοντας φαλάκρα με ελάχιστα μαλλιά στα πλαϊνά της κεφαλής, παχύ μουστάκι και φορώντας σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΤΡΑΜΠΑΝΤΖΗΣ
1815 - 1889
Η ΣΙΑΤΙΣΤΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ

Η Αικατερίνη Ζωγράφου αναφέρει ως έτος αποκαλυπτηρίων το 1940. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.