Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η προτομή του Μιχαήλ Αναστασάκη στη Σιάτιστα

Μπροστά ακριβώς από το Δημαρχείο της Σιάτιστας και δίπλα στο μνημείο των πεσόντων υπάρχει η προτομή του Μιχαήλ Αναστασάκη. Ο Αναστασάκης υπήρξε γιατρός (με σπουδές στο ΕΚΠΑ) ο οποίος συμμετείχε ως αρχηγός του σώματος εθελοντών Κισαμιτών στον Ά Βαλκανικό Πόλεμο και υπήρξε ένας εκ των πρωτεργατών της μάχης της Σιάτιστας (4.09.1912). Μεταπολεμικά, διετέλεσε βουλευτής του νομού των Χανίων.

Όσον αφορά την προτομή, πρόκειται για μια ορειχάλκινη δημιουργία την οποία κατασκεύασε το 1999 η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Ο Αναστασάκης αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει κοντά μαλλιά και μεγάλο, χαρακτηριστικό μουστάκι. Φοράει πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχουν εντοιχισμένες δυο μεταλλικές πλάκες στις οποίες αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 1870 - 1967
ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΙΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΙΣΑΜΙΤΩΝ - ΚΡΗΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ
4 ΝΟΕΜ 1912

Στην έτερη πλάκα αναγράφονται τα λόγια:

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΈΓΙΝΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΣΑΜΙΤΩΝ
ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗ
ΚΙΣΑΜΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ

Στα πλαϊνά του βάθρου της προτομής υπάρχει εντοιχισμένη έτερη μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο της γλύπτριας και το έτος κατασκευής του έργου:

ΓΛΥΠΤΡΙΑ
ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ 1999

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 10.09.2000.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Η ιστορία της Σιάτιστας σμιλεμένη στο μάρμαρο και στο μέταλλο, Ζωγράφου Αικατερίνη, 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.