Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το μνημείο πεσόντων Εμφυλίου στο Νυμφαίο

Στον περίβολο του ορθόδοξου ναού του αγίου Νικολάου στο Νυμφαίο της Φλώρινας, βρίσκεται τοποθετημένο μνημείο προς τιμήν των ανδρών της Χωροφυλακής που έπεσαν κατά τις μάχες ενάντια στους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στο χωριό του Νυμφαίου την 29η και 30η Απρίλη του 1947. Το Νυμφαίο, πάνω ακριβώς στον ορεινό όγκο του Βιτσίου και κλειδί για την είσοδο στον κάμπο της Εορδαίας αποτέλεσε κύριο σημείο σύγκρουσης μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατών καθώς καθεμιά το διεκδικούσε για ίδιον όφελος.

Οι σφοδρές μάχες ξεκίνησαν στις 29 του Απρίλη όταν ομάδα ανταρτών του ΔΣΕ εισήλθε στο χωριό όπου βρισκόταν σταθμός της Χωροφυλακής και μικρή στρατιωτική μονάδα. Μεταξύ άλλων, οι άνδρες της Χωροφυλακής είχαν επανδρώσει και το κωδωνοστάσιο του αγίου Νικολάου λόγω της κομβικής του θέσης. Στο σημείο όπου είναι τοποθετημένο σήμερα το μνημείο - πλάι στο κωδωνοστάσιο του ναού - είχαν τοποθετήσει οι αντάρτες νάρκη δεμένη με μπουκάλια βενζίνης. Με την έναρξη της δεύτερης μέρας της μάχης (30 Απριλίου), το καμπαναριό ανατινάσσεται και παραδίδεται στις φλόγες με αποτέλεσμα τον πλήρη αφανισμό των ανδρών της Χωροφυλακής που το επάνδρωναν (σύνολο, εφτά άνδρες).

Το μνημείο είναι μια απλή, λιτή μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων:

ΗΡΩΟΝ
ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΈΘΝΟΥΣ
ΤΗΝ 29-30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1947

ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ. ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

2 σχόλια:

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.