Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Η προτομή του Παναγιώτη Συμεωνίδη στην Άρδασσα

Στην είσοδο του οικισμού της Άρδασσας, πλάι στο κτίριο του Συλλόγου Ποντίων του χωριού βρίσκεται το νεότερο μέχρι στιγμής μνημείο της Εορδαίας, η προτομή του ακαδημαϊκού Παναγιώτη Συμεωνίδη.

Ο Παναγιώτης Συμεωνίδης γεννήθηκε το 1912 στην Άρδασσα. Υπήρξε ακαδημαϊκός, καθηγητής και ιδρυτής της ορθοπαιδικής κλινικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης καθώς και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Το έργο δημιούργησε σε μάρμαρο ο γλύπτης Φυλακτός το έτος 2015. Ο Συμεωνίδης αναπαρίσταται σε μέση ηλικία με μεγάλο μέτωπο και κοντά μαλλιά. Είναι ντυμένος με την ακαδημαϊκή τήβεννο, φέροντας όλα τα διακριτικά του ακαδημαϊκού. Στη πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΓΙΩΤΗΣ Π. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
1929 – 2010
-ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΆΡΔΑΣΣΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ
-ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ
-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Στη δεξιά πλευρά του βάθρου αναγράφεται το όνομα του χορηγού (Σύλλογος Ποντίων Αρδάσσης), το όνομα του γλύπτη (Φυλακτός) καθώς και το έτος κατασκευής (2015):

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΔΑΣΣΗΣ
ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ι. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
-2015-

ΦΥΛΑΚΤΟΣ
2015

Στην αριστερή πλευρά της μαρμάρινη βάσης συναντούμε την υπογραφή του γλύπτη:

Φ/015

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου του 2015 παρουσία του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητου, του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γεώργιου Κωτσίδη καθώς και σύσσωμης της οικογένειας Συμεωνίδη.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:
  1. ·      Αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Συμεωνίδη στην Άρδασσα, e-ptolemeos.gr, 19.10.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.