Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Το παρεκκλήσι της Αναλήψεως του Κυρίου στον Περδίκκα της Εορδαίας

Στο ανατολικό άκρο του κέντρου του οικισμού του Περδίκκα και διακόσια μέτρα σε ευθεία γραμμή νοτίως του ενοριακού ναού της Αναλήψεως, βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αναλήψεως του Σωτήρα.

Πρόκειται για έναν μικρό, μονόχωρο ορθόδοξο ναό. Ανήκει στην κατηγορία της βασιλικής. Είναι χτισμένος με πέτρα η οποία μεταγενέστερα καλύφτηκε με ασβέστη ενώ η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια. Υπάρχουν τρία παράθυρα στη βόρεια πλευρά και άλλα τόσα στη νότια ενώ η κεντρική θύρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά.

Άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του ναού μας δίνει ο Ηλίας Κίτσος στο βιβλίο του «Ποιοι είστε εσείς; Μνήμες από το Αγιασματάκι Ανατολικής Θράκης» (2012). Σύμφωνα λοιπόν με τον συγγραφέα, το παρεκκλήσι κτίστηκε έπειτα από πρωτοβουλία του ιερέα Παναγιώτη Αθανασιάδη με την συνδρομή όλων των προσφύγων κατοίκων του χωριού και πρωτομάστορες τον Γιώργο Κάλφα και τον Ηλία Μπουράκη. Ο Ηλίας Κίτσος μάλιστα στο βιβλίο του παραθέτει φωτογραφία του ιερέα μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή μπροστά από το ναό την ημέρα των εγκαινίων, το 1934.

Σήμερα δυστυχώς αυτό το ζωντανό μνημείο της ιστορίας του τόπου βρίσκεται σχεδόν υπό κατάρρευση. Η σκεπή έχει υποστεί καθίζηση και είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει. Πίσω από το παρεκκλήσι της Ανάληψης υπάρχει έτερος, σύγχρονος ορθόδοξος ναός ο οποίος βρίσκεται ακόμα υπό ανέγερση.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές
  1. Ηλίας Κίτσος, Ποιοι είστε εσείς; Μνήμες από το Αγιασματάκι της Ανατολικής Θράκης, Περδίκκας, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.