Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Η προτομή του Βασίλειου Τατάκη στην χώρα της Άνδρου

Ο Βασίλειος Τατάκης γεννήθηκε το 1896 στο χωριό Συνέτι της Άνδρου. Γρήγορα μετοίκησε στη Σμύρνη όπου πλάι στον αδερφό του έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Σπούδασε Φιλολογία και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης αντίστοιχα. Εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση σε διάφορα σχολεία του ευρύτερου ελληνισμού (Κύπρος, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αθήνα κ.α.).

H προτομή του Βασίλειου Τατάκη βρίσκεται μπροστά ακριβώς από το Εμπειρίκειο Γηροκομείο στην πλατεία Β. Γουλανδρή της χώρας της Άνδρου. Πρόκειται για μια ορειχάλκινη κατασκευή, έργο του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα. Ο Τατάκης αποδίδεται σε μέση ηλικία. Έχει κοντά μαλλιά και φοράει σακάκι, πουκάμισο και γραβάτα. Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΤΑΤΑΚΗΣ
1896 - 1986

Στα πλαϊνά του βάθρου είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια αναφορικά με τον χορηγό του έργου:

ΗΕΤΑΙΡΕΙΑΑΝΔΡΙΩΝΕΠΙΣ
ΤΗΜΟΝΩΝΑΝΕΘΗΚΕΧΟΡ
ΗΓΟΥΝΤΟΣΙΩΑΝΝΟΥΕ.
ΚΑΡΑΣΤΑΜΑΤΗ

Βλέπουμε πως ακολουθείται ο αρχαίος τρόπος γραφής με όλα τα γράμματα κεφαλαία και ενωμένα μεταξύ τους. Στο επίγραμμα αναφέρεται πως το έργο τοποθέτησε η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων έπειτα από χορηγία του Ιωάννη Καρασταμάτη.

Πάνω στην προτομή εντοπίζουμε εγχάρακτη την υπογραφή του γλύπτη:

Β.Γ ΠΑΠΑΣΑΙΚΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.