Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Tο στρατιωτικό νεκροταφείο της Πτολεμαΐδας

Εντός των χωροταξικών ορίων των νεκροταφείων της αγίας Τριάδας και σχεδόν δίπλα στον κοιμητηριακό ναό (από την ανατολική πλευρά του) βρίσκεται το στρατιωτικό νεκροταφείο της Πτολεμαΐδας. Πρόκειται για έναν περιφραγμένο χώρο, ένα νεκροταφείο εντός του νεκροταφείου.

Τα κάγκελα της περίφραξης είναι κατασκευασμένα από σίδερο ενώ η κεντρική πύλη είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο και έχει καλυφτεί από πάνω με μάρμαρο. Στην κορυφή της έχει σταυρό και από κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Εντός του περιφραγμένου χώρου ο επισκέπτης συναντά εικοσιτέσσερα ταφικά μνημεία τοποθετημένα σε τρεις οριζόντιες γραμμές των οκτώ. Όλα τα μνημεία είναι κατασκευασμένα με την ίδια τεχνοτροπία: πρόκειται για λιτές μαρμάρινες πλάκες σε καθεμία από τις οποίες είναι γραμμένο το όνομα του πεσόντα (σε μερικές προστίθενται και άλλες πληροφορίες) ενώ από πάνω τους υπάρχει ένας μαρμάρινος σταυρός. Παρακάτω παραθέτω τις επιγραφές που υπάρχουν σε κάθε τάφο ξεχωριστά:

ΣΤΡΤΗΣ
ΔΡΑΙΣΑΣ ΧΡ
ΈΠΕΣΕ 10-5-48

ΧΩΡΛΑΞ
ΟΘΩΝΑΙΟΣ ΚΩΝ.
ΑΓ. ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΈΠΕΣΕ 19.6.48

ΧΩΡΛΑΞ
ΚΟΛΟΒΟΣ ΚΩΝ
ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟ ΆΡΤΗΣ
ΈΠΕΣΕ 11.8.47

ΧΩΡΛΑΞ
ΊΚΚΑΣ ΗΛ.
ΣΠΥΛΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΈΠΕΣΕ 18-6-47

ΣΤΡΤΗΣ
ΆΓΝΩΣΤΟΣ
ΣΤΡΤΗΣ
ΓΙΔΑΚΟΣ ΠΑΝ
ΈΠΕΣΕ 10-4-47

ΣΤΡΤΗΣ
ΒΑΡΚΑΡΗΣ ΧΡ
Ή ΒΑΪΡΑΜΗΣ

ΣΤΡΤΗΣ
ΡΕΜΑΤΑΣ ΔΗΜ.
ΈΠΕΣΕ 18-5-49

ΥΠΛΓΟΣ
ΆΓΝΩΣΤΟΣ
ΈΠΕΣΕ ΑΠΡ 1941

ΑΝΘΓΟΣ
ΆΓΝΩΣΤΟΣ
ΈΠΕΣΕ ΑΠΡ 1941

ΣΤΡΤΗΣ
ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΜΙΧ
ΛΑΣΙΘΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΈΠΕΣΕ 4-10-48

ΣΤΡΤΗΣ
ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΣ ΝΙΚ
ΒΛΑΣΤΗ
ΈΠΕΣΕ 5.11.1947

ΣΤΡΤΗΣ
ΑΓΝΩΣΤΟΣ

ΣΤΡΤΗΣ
ΒΙΤΗΣ ΑΣΤ.
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΕΛΑΣ/ΝΟΣ
ΈΠΕΣΕ 30.1.48

ΣΤΡΤΗΣ
ΜΠΑΚΑΒΟΣ Κ. ΖΗΣ
ΕΚ ΒΛΑΣΤΗΣ
ΈΠΕΣΕ 19.6.48

ΑΝΘΛΓΟΣ
ΓΙΟΚΑΡΑΚΗΣ ΒΑΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΣ
ΈΠΕΣΕ 9-6.49

ΣΤΡΤΗΣ ΆΓΝΩΣΤΟΣ
ΈΠΕΣΕ 4-6-49

ΣΤΡΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΡΙΚ.
ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΈΠΕΣΕ 4-6-49

ΣΤΡΤΗΣ
ΚΟΚΟΝΕΖΑΚΗΣ ΧΡ’ΡΟΣ
ΈΠΕΣΕ 4-6-49

ΣΤΡΤΗΣ ΆΓΝΩΣΤΟΣ
ΈΠΕΣΕ 4-6-49

ΠΟΥΛΑΣΟΥΧΙΔΗΣ ΓΕΩΡ
ΈΠΕΣΕ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΣΜΑΝ
ΓΡΆΜΜΟΥ 25-4-49 ΕΤΩΝ 21

ΣΤΡΤΗΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΑΝ
ΣΚΟΠΕΛΟΣ
ΈΠΕΣΕ 12-2-49

ΣΤΡΤΗΣ
ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΚΩ’ΝΟΣ
ΈΠΕΣΕ 4-6-49

ΔΝΕΑΣ
ΔΡΕΤΑΚΟΣ ΔΗΜ.
ΈΠΕΣΕ 25-6-49


Σύμφωνα με τις επιγραφές πάνω στα μνημεία, για δυο στρατιώτες δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία (όνομα, επώνυμο, τόπος καταγωγής, έτος θανάτου κτλ). Οι επιγραφές αναφέρουν απλά «Στρατιώτης Άγνωστος».  Για άλλους δυο στρατιώτες δεν έχουμε στοιχεία παρά μόνο την ημερομηνία του θανάτους τους (κοινή και για τους δύο, 4-6-1949). Εντοπίζουμε επίσης στις επιγραφές έναν ανθυπολοχαγό και έναν υπολοχαγό αγνώστων λοιπών στοιχείων που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλη του 1941. Πρόκειται για τους μοναδικούς πεσόντες του νεκροταφείου που δεν σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του Εμφυλίου. Ένας πεσόντας καταγόταν από τον Άγιο Πολύκαρπο Αττικής, ένας από το Μεγαλοχώρι Άρτας, ένας από τη Σπηλιά Ναυπακτίας, ένας από το Λασίθι της Κρήτης, ένας από την Τσαριτσάνη της Θεσσαλίας, ένας από το Χαλάνδρι της Αττικής, ένας από τη Σκόπελο, ένας από την Πτολεμαΐδα και δυο από τη Βλάστη. Για τους υπόλοιπους δε αναφέρονται στοιχεία καταγωγής. Πλην των δυο αξιωματικών που προαναφέρθηκαν, όλοι οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας στον Εθνικό Στρατό τα έτη 1947 – 1949 (δηλαδή κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου). Δεν αναφέρεται σε καμιά επιγραφή η μάχη ή ο τόπος θανάτου ούτε η ηλικία παρά μόνο στο μνημείο του Πουλασουχίδη Γεώργιου όπου αναφέρεται ως τόπος θανάτου το Πορτ Οσμάν Γράμμου και ως ηλικία του τα 21 έτη.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.