Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Το μνημείο πεσόντων στο Αντίγονο της Φλώρινας

Πίσω από το Δημοτικό Σχολείο και δίπλα στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο κέντρο του οικισμού του Αντίγονου, είναι τοποθετημένο το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων κατοίκων του χωριού στις πολεμικές συγκρούσεις του έθνους κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Πρόκειται για μια τσιμεντένια κατασκευή η οποία έχει καλυφτεί από μάρμαρο. Το μνημείο είναι ουσιαστικά μια ορθογώνια στήλη η οποία εδράζεται πάνω σε βαθμιδωτό βάθρο δύο βαθμίδων. Στην πρόσοψη της στήλης είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ
ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Ν. ΙΩΑΝ ΛΟΧΙΑΣ 1948
ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ ΑΝ. ΛΕΩΝ ΣΤΡΑΤ 1940
ΠΑΤΝΑΝΟΓΛΟΥ ΣΤ ΙΩΑΝ ΣΤΡΑΤ 1941

ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ
ΚΑΛΦΟΓΛΟΥ Β ΧΡΥΣ ΣΤΡΑΤ 1941
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΑΘ. ΣΤΕΦ ΣΤΡΑΤ 1941
ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Δ. ΒΑΣ ΣΤΡΑΤ 1941

Από τους εξαφανισθέντες, βλέπουμε ότι όλοι χάθηκαν το έτος 1941 είτε δηλαδή κατά τον ελληνο - ιταλικό πόλεμο είτε κατά την διάρκεια της γερμανικής εισβολής. Από τους φονευθέντες, ένας έπεσε στον Εμφύλιο (1948) ένας στον ελληνο- ιταλικο πόλεμο (1940) και άλλος ένας είτε στον ελληνο - ιταλικό πόλεμο είτε κατά την διάρκεια της γερμανικής εισβολής (1941). Δυστυχώς, όταν επισκέφτηκα το μνημείο τον Μάιο του 2014 η συντριπτική πλειοψηφία των ονομάτων διακρινόταν με μεγάλη δυσκολία (ενδέχεται ως εκ τούτου να υπάρχουν λάθη στη μεταφορά τους στο κείμενο μου) ενώ ένα κομμάτι από το μάρμαρο είχε τελείως αποκολληθεί. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.