Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Το ξωκλήσι του αγίου Παντελεήμονα στο Προάστιο της Εορδαίας

Το ξωκλήσι του αγίου Παντελεήμονα είναι χτισμένο σε κατάφυτο λόφο, εννιακόσια περίπου μέτρα νοτιοδυτικά από την κεντρική πλατεία του οικισμού. Η πρόσβαση σε αυτό είναι σχετικά εύκολη: ακολουθούμε τον κεντρικό άξονα που συνδέει το Προάστιο με την Πτολεμαΐδα με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Αφού διασχίσουμε το σύνολο του χωριού, στην πρώτη στροφή μετά τα τελευταία σπίτια στρίβουμε αριστερά. Διασχίζουμε περίπου πεντακόσια μέτρα με νότια κατεύθυνση προτού στρίψουμε και πάλι αριστερά και με κατεύθυνση δυτική αυτή τη φορά φτάσουμε στο ξωκλήσι το οποίο βρίσκεται σε ξέφωτο διακόσια περίπου μέτρα από τη στροφή.

Ο ναός είναι μικρός και κατασκευασμένος από τσιμέντο. Η σκεπή δεν έχει τρούλο και είναι καλυμμένη με κεραμίδια. Πάνω από την κεντρική θύρα υπάρχει μια αγιογραφία του αγίου Παντελεήμονα, δεξιά της μια εικόνα του Χριστού και αριστερά μια εικόνα της Παναγίας η οποία έχει στην αγκαλιά της τον Χριστό. Στη νότια πλευρά υπάρχουν δυο παράθυρα ενώ στη βόρεια ένα παράθυρο και μια πόρτα. Στην κορυφή της πρόσοψης είναι τοποθετημένο το μικρού ύψους και μεγέθους καμπαναριό.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.