Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η κρήνη του παπα – Θόδωρου στη Βλάστη

Η κρήνη του παπα – Θόδωρου βρίσκεται πενήντα περίπου μέτρα νοτίως από την περιοχή που οι Βλατσιώτες ονομάζουν «κνιες» (εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η προτομή του Χρήστου Αργυράκου) πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Τον τίτλο της τον οφείλει στο γεγονός ότι εκεί κοντά βρισκόταν η οικία του ιερέα παπα – Θόδωρου.

Πρόκειται για μια τυπική Μπλατσιώτικη κρήνη, κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από πέτρα. Έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και μήκος περίπου τρία. Η σκεπή είναι ξύλινη και καλύπτεται με κεραμίδια. Όπως η συντριπτική πλειοψηφία των κρηνών του χωριού έτσι και αυτή έχει τη βρύση της τοποθετημένη σε πολύ χαμηλό σημείο, πλάι στη γούρνα προφανώς για να διευκολύνεται το πότισμα των αιγοπροβάτων της περιοχής. Πάνω δεξιά στην πλάτη της κρήνης υπάρχει εντοιχισμένη ξύλινη πλάκα η οποία μας ενημερώνει πως και αυτή η κατασκευή όπως και άλλες ανακαινίσθηκε από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Χειμώνα»:

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗΚΕ ΤΟ 1996
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΛΑΣΤΗΣ
ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.