Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Το μνημείο του Ιάκωβου Μάγερ στο Μεσολόγγι

Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ γεννήθηκε το 1798 στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Σπούδασε ιατρική χωρίς ποτέ να τελειώσει τις σπουδές του. Το 1822 έφτασε ως φιλέλληνας εθελοντής στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας. Υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά" η οποία εκδιδόταν στο Μεσολόγγι από τον Γενάρη του 1824 μέχρι την 20η Φλεβάρη του 1826. Ήταν παρών κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου όπου και βρήκε το θάνατο μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Το μνημείο προς τιμήν του Ελβετού φιλέλληνα βρίσκεται τοποθετημένο επί της επαρχιακής οδού που οδηγεί στις αλυκές της Τουρλίδας, τριάντα μέτρα νοτιοανατολικά του Δημαρχείου του Μεσολογγίου. Το μνημείο χορήγησε η Ένωση Συντακτών Αθηναϊκών Εφημερίδων και τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλη του 1926. Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους δυο μέτρων. Στην κορυφή ως επίστεψη υπάρχει ένα αέτωμα στη μέση του οποίου υπάρχει εντός κύκλου ένας ανάγλυφος φοίνικας ο οποίος αναγεννάται από τις στάχτες του. Πάνω από τον φοίνικα υπάρχει σταυρός. Κάτω από το αέτωμα είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΛΒΕΤΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΝΗΡ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΓΕΡ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΡΑΦΙΔΙ ΤΕ ΚΑΙ ΌΠΛΟΙΣ
ΠΡΟΜΑΧΗΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝ ΤΗ ΔΕ ΤΗ ΠΟΛΕΙ
ΜΑΡΝΑΜΕΝΟΣ ΜΟΙΡΑΝ ΕΠΛΗΣΕ ΒΙΟΥ
ΤΗ Ι΄ (Κ΄Γ΄) ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΩΚΣΤ΄ ΈΤΟΥΣ
ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ ΑΡΕΤΗΣ ΜΝΗΜΑ ΛΙΠΩΝ
Ι Δ ΈΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
ΑΝΤ' ΕΥΕΡΓΕΣΙΗΣ 
ΤΗΝΔ' ΙΔΡΥΣΑΤΟ ΣΤΗΛΗΝ
ΣΗΜ' ΕΠΙΓΙΓΝΟΜΕΝΟΙΣ
Κ Δ΄ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΘΚΣΤ ΈΤΟΥΣ

Κάτω από το επίγραμμα αναπαρίστανται ανάγλυφα ένα γιαταγάνι, ένα μελανοδοχείο με δυο φτερά μέσα του καθώς και ένα φύλλο χαρτί το οποίο αναγράφει τη φράση "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ". Αποδίδονται με αυτόν τον τρόπο εξόχως οι δυο ιδιότητες του Μάγερ κατά τον Αγώνα: αυτή του συντάκτη των Ελληνικών Χρονικών και αυτή του πολεμιστή. Κάτω από τα ανάγλυφα είναι χαραγμένο ένα απόσπασμα από το ποίημα "Ο Βούλγαρος" που γράφτηκε το 1885 από τον Κωστή Παλαμά:

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΕΡ ΕCΤΥΛΕ ΚΟΝΤΥΛΙ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙ
ΤΟΥ ΤΕΛΛΟ Η ΠΑΤΡΙΔΑ
ΚΩCTHC ΠΑΛΑΜΑC

Στο πίσω μέρος της στήλης είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΕΓΩ ΔΕ ΚΑΥΧΩΜΑΙ ΔΙΟΤΙ
ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΝΟΣ ΕΛΒΕΤΟΥ
ΕΝΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΥ ΤΕΛΛΟΥ
ΜΕΛΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΙΧΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΤΩΝ
ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΓΕΡ

ΑΝΕΜΟΡΦΟΘΗ
ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΕΣΗΕΑ
ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΛΚΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Δημήτριος Πλακογιάννης υπήρξε Δήμαρχος Μεσολογγίου από το 1995 μέχρι το 1998 οπότε η αναμόρφωση του μνημείου τοποθετείται σε εκείνα τα χρόνια. 

Εικάζεται ότι η στήλη είναι τοποθετημένη στο σημείο όπου λειτουργούσε το τυπογραφείο της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά".

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.