Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η προτομή του Ανδρέα Μιαούλη στο Μεσολόγγι

Ο Ανδρέας Μιαούλης έπαιξε κομβικό ρόλο στην τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου καθώς ήταν αυτός που κατόρθωσε αρκετές φορές να τροφοδοτήσει την πολιορκημένη πόλη με τα απαραίτητα αγαθά προκειμένου αυτή να μπορέσει να συνεχίσει την αντίσταση και τον αγώνα της. Μάλιστα, η αποτυχία της τελευταίας του αποστολής να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της πόλης απέδειξε και τη σημασία των προηγούμενων επιτυχιών. Οι αγωνιστές, αποκλεισμένοι από παντού και έχοντας απόλυτη έλλειψη σε βασικά αγαθά, οδηγήθηκαν στη γνωστή ηρωική τους έξοδο.

Σε ανάμνηση της προσφοράς του Έλληνα ναυάρχου προς την πόλη του Μεσολογγίου, έχει στηθεί προτομή του σε πάρκο της Τουρλίδας, σε πάρκο στην αρχή του δρόμου που ενώνει τον οικισμό με την πόλη του Μεσολογγίου. Η τοποθέτηση σε εκείνο το σημείο δεν είναι τυχαία αφού εκεί συναντιούνται η λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας με αυτή του Μεσολογγίου και σε εκείνο το σημείο γινόταν ο ανεφοδιασμός της πολιορκημένης πόλης από το ελληνικό ναυτικό.

Το έργο είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Ο Μιαούλης αναπαρίσταται με φέσι στο κεφάλι, ναυτική στολή και παχύ μουστάκι. Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΑΝΔΡΕΑΣ 
ΜΙΑΟΥΛΗΣ
1769 - 1835

ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΕΠΙΤΕΘΕΙΤΕ

Δεξιά και αριστερά της προτομής υπάρχουν δυο κανόνια. Το έργο είναι ανυπόγραφο και δεν αναφέρεται πουθενά η ημερομηνία της τοποθέτησης ή το όνομα του χορηγού.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.