Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Το μνημείο στο Γυμνάσιο Αναρράχης - Εμπορίου

Το Εμπόριο και η Αναρράχη αποτελούν δυο από τους μεγαλύτερους οικισμούς (τόσο πληθυσμιακά όσο και σε επίπεδο έκτασης) του Δήμου της Εορδαίας. Μάλιστα, τις τελευταίες δεκαετίες εξαπλώθηκαν τόσο πολύ που έχουν σχεδόν συνενωθεί και ο διαβάτης δύσκολα διακρίνει που σταματάει η Αναρράχη και που ξεκινά το Εμπόριο.

Ακριβώς στο σημείο όπου οι δυο οικισμοί ενώνονται είναι χτισμένο το Γυμνάσιο Αναρράχης – Εμπορίου στο προαύλιο του οποίου υπάρχει τοποθετημένο ένα μνημείο το οποίο αποτελεί σήμα αναφοράς για τους μαθητές και του κατοίκους της περιοχής αφού εκεί γίνεται η κατάθεση στεφάνων κατά τις εθνικές εορτές.

Τούτο το μνημείο δεν είναι ούτε Ηρώο ούτε μνημείο πεσόντων. Πρόκειται για μια πέτρινη στήλη η οποία στηρίζεται με τη σειρά της σε ένα πέτρινο βάθρο. Στην πρόσοψη υπάρχει μια εντοιχισμένη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΉΘΕΛΑ ΝΑΧΩ
ΤΡΕΙΣ ΨΥΧΕΣ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΕΠΑΝΩ
ΝΑ ΣΟΥ ΤΙΣ ΔΩΣΩ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ
ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ
ΓΙΑ ΣΕΝΑ
ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ

Το επίγραμμα είναι απόσπασμα από το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη (δυστυχώς δεν αναφέρεται το όνομα του πουθενά) με τίτλο «Τρεις Ψυχές» και ολόκληρο έχει ως εξής:

Απ' τη λαβωματιά του την ορθάνοιχτη
αχνίζοντας το αίμα πλημμυρίζει.
Ο χάρος καθρεφτίζεται στα μάτια του
κι αυτός ψυχομαχώντας ψιθυρίζει
Αχ! τι 'ναι μια ψυχή μπρος στη λαχτάρα μου;
Ήθελα να 'χω τρεις στη μάχη επάνω
να σου τις δώσω και τις τρεις, Πατρίδα μου
και τρεις φορές για σένα να πεθάνω!


Το μνημείο όπως φαίνεται δεν επέχει ρόλο μνημόνευσης συγκεκριμένων ανθρώπων αλλά λειτουργεί μάλλον ως σημείο αναφοράς και τόνωσης του εθνικού φρονήματος των μαθητών του σχολείου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.