Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στους Πύργους

Ο ορθόδοξος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου βρίσκεται στα νεκροταφεία του δυτικού τμήματος του οικισμού των Πύργων. Είναι τοποθετημένος ακριβώς στην είσοδο του νεκροταφείου και βρίσκεται ανατολικά της κεντρικής πλατείας του οικισμού από την οποία απέχει περίπου τετρακόσια τριάντα μέτρα με κατεύθυνση ανατολική.

Πρόκειται για ένα ναό χτισμένο στον ρυθμό της βασιλικής. Η σκεπή του είναι καλυμμένη με κεραμίδια ενώ στο σύνολο του έχει επενδυθεί με επεξεργασμένη πέρα. Μάλιστα, μαρμάρινη πλάκα η οποία είναι εντοιχισμένη στην είσοδο του ναού μνημονεύει το έτος της επένδυσης καθώς και το όνομα των χορηγών:

Η ΕΠΕΝΔΥCΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
ΚΟΙΜΗCΕΩΣ ΤΗC ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΠΥΡΓΩΝ ΈΓΙΝΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ
ΑΔΕΛΦΩΝ ΧΡΥCAYΓΗC – ΛΕΜΟΝΙΑC
ΚΑΙ ΑΝΑCΤΑCΙΑC ΔΑΝΤΗ
ΕΠΕΙ ΙΕΡΑΤΕΙΑC ΠΡΩΤΟΠΡΕCΒΥΤΕΡΟΥ
ΑΡΙCΤΕΙΔΗ ΘΩΜΑΪΔΗ
ΕΝ ΈΤΗ 2014

Η βόρεια πλευρά του ναού έχει τέσσερα παράθυρα ενώ στη νότια (όπου βρίσκεται και η κεντρική θύρα) υπάρχουν τρία. Στην ίδια πλευρά υπάρχει σιδερένιο σκέπαστρο καθώς και εντοιχισμένοι νιπτήρες. Πρόκειται για τρεις επιτοίχιες πορσελάνινες κατασκευές οι οποίες χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση των πιστών αλλά και για τις ανάγκες του νεκροταφείου (πότισμα, καθαρισμός κτλ). Παρ’ όλη τη χρησιμότητα τους, η τοποθέτηση τους πάνω στον τοίχο του ναού είναι μια μάλλον άστοχη κίνηση η οποία κακοποιεί το όμορφο κατά τα άλλα κτίσμα.

Στο πίσω μέρος του ναού υπάρχει το ταφικό μνημείο του ορθόδοξου ιερέα Χρήστου Ζαχαριάδη. Πάνω στο σταυρό που κοσμεί το μνήμα, υπάρχει η επιγραφή:

ΙΕΡΕΥΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΑΠΕΒΙΩΣΕ 14.9.50
ΕΤΩΝ 84

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.