Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Πύργους

Ο ορθόδοξος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι ο δεύτερος κοιμητηριακός ναός των Πύργων και εξυπηρετεί τις ανάγκες του νεκροταφείου του ανατολικού τμήματος του οικισμού. Είναι χτισμένος πάνω σε λόφο σχεδόν ανάμεσα στους δύο μαχαλάδες του χωριού. Ο επισκέπτης φτάνοντας στους Πύργους από την κεντρική οδό μπορεί να δει το καμπαναριό του από απόσταση.

Ο ναός ανήκει στην κατηγορία της βασιλικής. Στη βόρεια πλευρά του έχει τέσσερα μεγάλα και άλλα τέσσερα μικρότερα παράθυρα ενώ ισάριθμα παράθυρα υπάρχουν και στη νότια πλευρά όπου βρίσκεται και η κεντρική θύρα. Το καμπαναριό του ναού είναι εντοιχισμένο στη δυτική πλευρά του και ξεχωρίζει με το ύψος και το βαθύ, κόκκινο χρώμα του.

Ο ναός κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1895 και 1909 μια πυρκαγιά όμως την 25η Μαρτίου του 2008 τον κατέστρεψε ολοσχερώς. Το κτίσμα που βλέπει ο επισκέπτης στις μέρες μας αποτελεί αναπαλαίωση του παλαιότερου ναού. Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 25 Ιουλίου του 2010. Τις πληροφορίες αυτές μα τις δίνει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται εντοιχισμένη πλάι στην κεντρική είσοδο και αναγράφει τα παρακάτω λόγια:

Ο ΙΕΡΟC ΝΑΟC
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩC CΩΤΗΡΟΣ ΠΥΡΓΩΝ
ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ 1895 – 1909
ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 2008ον  ΕΤΟΥC
ΚΑΤΕCΤΡΑΦΗ ΥΠΟ ΠΥΡΚΑΪΑC
ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΘΕΙC ΕΝΕΚΑΙΝΙΑCΘΗ
ΤΗΝ 25ην ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
ΥΠΟ CΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗC
ΠΡΕCΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑC κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΟC
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΘΩΜΑΪΔΗ

Στο πίσω μέρος του ναού υπάρχουν τρία λιτά ταφικά μνημεία. Πρόκειται για τρεις μαρμάρινες πλάκες σε καθεμία από τις οποίες είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

Στην πρώτη:

ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΕ ΥΙΟΙ
ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΗΛΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1909
ΣΤΕΡΓΙΟΣ 1915
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1920
ΕΦΟΝΕΥΘΗΣΑΝ ΥΠΟ
ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
23 – 4 – 1944

Στην δεύτερη:

ΙΕΡΕΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΚΟΙΜ. 14-2-1975
ΕΤΩΝ 62

Στην τρίτη:

ΙΕΡΕΥΣ
ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
1845 - 1933

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.