Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ο παλαιός ναός του αγίου Γεωργίου στην Αναρράχη της Εορδαίας

Στον οικισμό της Αναρράχης, σαράντα μέτρα βορειοδυτικά του νεωτέρου ναού του αγίου Γεωργίου (της κεντρικής ενορίας του χωριού) συναντούμε τον παλαιό, τον πρώτο ναό του αγίου Γεωργίου ο οποίος εγκαινιάσθηκε το έτος 1858 όταν η τότε Δέβρη βρισκόταν ακόμα υπό Οθωμανική κατοχή.

Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική, κεραμοσκεπή, επενδυμένη εξ ολοκλήρου με επεξεργασμένη πέτρα. Η κεντρική είσοδος είναι μεταλλική και βρίσκεται στη μεσημβρινή πλευρά. Πάνω από αυτή υπάρχει ξύλινο στέγαστρο το οποίο καλύπτεται με κεραμίδια. Στη βόρεια πλευρά του φέρει τρία μικρά τετράγωνα παράθυρα και στη νότια δύο. Δεν υπάρχει κωδωνοστάσιο ενώ η όλη κατασκευή του είναι λιτή, χωρίς μεγάλο όγκο και υπερβολικά ύψη. 

Πάνω από την κεντρική θύρα υπάρχει επιγραφή η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται ολόκληρη διότι την καλύπτει το σκέπαστρο. Από αυτά που διακρίνονται αντιγράφω:

ΙΕΡΟC
ΟΦΟΡΟΥ
ΕΝ ΔΕΒΡΗ 1858

Από τα συμφραζόμενα, προφανώς η επιγραφή αναγράφει ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΕΝ ΔΕΒΡΗ 1858. Η επιγραφή είναι σημαντική διότι διασώζει την παλαιά ονομασία της Αναρράχης. 

Η Βαΐα Γκέκα στην Μεταπτυχιακή της εργασία "Στάσεις των γηγενών Σλαβόφωνων κατοίκων της Εορδαίας απέναντι στους πρόσφυγες από το 1922 ως σήμερα" (Φλώρινα, 2010) αναφέρει πως ο ναός κατεδαφίστηκε το έτος 1927. Επομένως, υπάρχει η πιθανότητα ο ναός που αντικρίζουμε στις μέρες μας να μην είναι αυτός του 1858 αλλά μια μεταγενέστερη του 1927 κατασκευή και απλώς η επιγραφή να τοποθετήθηκε ως ενθύμηση του παλαιού ναού.

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.