Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα

Ο ανδριάντας του πρώτου Κυβερνήτη του ελεύθερου ελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια είναι τοποθετημένος σαράντα μέτρα ανατολικώς της Ιόνιας Ακαδημίας στην πόλη της Κέρκυρας. 

Πρόκειται για μια μαρμάρινη κατασκευή την οποία ξεκίνησε να δουλεύει ο γλύπτης Λεωνίδας Δρόσης τον πρόλαβε όμως ο θάνατος και έτσι τον ολοκλήρωσε ο γλύπτης Γεώργιος Ξενάκης. Ο ανδριάντας είναι τοποθετημένος σε βόρεια κατεύθυνση με τον Κυβερνήτη να χει στραμμένο το βλέμμα του προς το παλιό φρούριο και την πόλη. Ο Καποδίστριας αποδίδεται σε νεαρή ηλικία φορώντας την επίσημη διπλωματική ευρωπαϊκή ενδυμασία, έχοντας τυλιγμένη στους ώμους και τη μέση του μια τήβεννο. Η τήβεννος, σύμβολο εξουσίας, προσδίδει στο εικονιζόμενο πρόσωπο αίγλη και δύναμη. Με το αριστερό του χέρι κρατά την τήβεννο στη μέση του ενώ το δεξί του χέρι είναι σηκωμένο στο ύψος του στήθους σε μια στάση αγόρευσης.

Περιμετρικά του βάθρου υπάρχουν διάφορα ανάγλυφα σύμβολα: το πρώτο ανάγλυφο αναπαριστά το μυθικό πουλί φοίνικα το οποίο ξεπετάγεται με ανοιχτά τα φτερά του μέσα από τις φλόγες. Πρόκειται για το ίδιο σύμβολο το οποίο χρησιμοποιείται ως έμβλημα στα νομίσματα της εποχής διακυβέρνησης του Καποδίστρια. Στα επόμενα δυο ανάγλυφα αναπαρίστανται δυο φύλλα δάφνης τοποθετημένα χιαστί. Στο πρώτο, μια κορδέλα τα ενώνει έχοντας γραμμένη επάνω της τη λέξη ΠΙΣΤΙΣ και στο δεύτερο έχοντας γραμμένη επάνω της τη λέξη ΠΑΤΡΙΣ. Στο τέταρτο ανάγλυφο αναπαρίσταται εντός φύλλων δάφνης τοποθετημένων χιαστί ένας θυρεός με ένα καράβι που πλέει στα κύματα και από επάνω του ένα βασιλικό στέμμα. Τέλος, στο τελευταίο ανάγλυφο του βάθρου αναπαρίσταται επίσης μέσα σε φύλλα δάφνης τοποθετημένα χιαστί, το οικόσημο της οικογένειας Καποδίστρια: στέμμα, ξίφη τοποθετημένα χιαστί και από κάτω τρία αστέρια τοποθετημένα διαγωνίως από αριστερά προς τα δεξιά και στην πάνω δεξιά γωνία ένας σταυρός. 

Στην πρόσοψη του βάθρου είναι χαραγμένα τα λόγια:

Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ
ΤΗΣ 
ΕΛΛΑΔΟΣ

Στις λοιπές πλευρές του βάθρου αναγράφονται τα λόγια:

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΡΟΣΗΣ
ΈΡΓΟΥ ΉΡΧΕΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ
ΕΠΙ ΠΕΡΑΣ ΉΓΕΝ
ΈΤΕΙ ΑΩΠΕ

ΤΟΝ ΠΕΡΙΔΟΞΟΝ ΠΟΛΙΤΗΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕΓΑΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΝ
ΑΝΔΡΙΑΝΤΙ ΤΟΔΕ
ΕΓΕΡΗΡΕΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΡΛΙΝΟΣ
ΣΥΜΠΡΟΘΗΜΗΣΑΜΕΝΟΥ
ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΥ
ΤΗ ΦΙΛΟΤΙΜΩ
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΔΩΡΟΥ ΑΝΔΡΟΣ
ΠΡΟΑΙΡΕΣΕΙ 

Σύμφωνα λοιπόν με τις επιγραφές του βάθρου, το έργο ολοκληρώθηκε το έτος 1885, τρία χρόνια μετά το θάνατο του Δρόση το 1882. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.