Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το μνημείο των αδελφών Εμμανουήλ στην Καστοριά

Τα αδέρφια Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ γεννήθηκαν στην πόλη της Καστοριάς, ο πρώτος το 1774 και ο δεύτερος το 1776. Υπήρξαν συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου κατά την επαναστατική δράση του δεύτερου στην Αυστροουγγαρία και τον ακολούθησαν μέχρι την τελευταία του πνοή στον Πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου, όπου στραγγαλίστηκαν από τους Οθωμανούς το 1798 σε ηλικία 24 και 22 ετών αντίστοιχα.

Ο Δήμος της γενέθλιας πόλης της Καστοριάς, τίμησε αυτά τα νέα παλικάρια στήνοντας αναθηματική στήλη στην πλατεία της περιοχής Ντολτσό σε απόσταση λίγων μέτρων από το πατρικό αρχοντικό τους το οποίο σώζεται μέχρι και τις μέρες μας. Η στήλη τοποθετήθηκε το έτος 1956 και είναι δημιουργία του γλύπτη Π. Ευγενίδη.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου δυο μέτρων. Στην πρόσοψη της υπάρχουν δυο κλαδιά δάφνης τοποθετημένα χιαστί και από κάτω είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΕΙΣ ΑΪΔΙΟΝ ΜΝΗΜΗΝ
ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΩΝ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕ
ΡΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΡΗΓΑ ΤΟΥ ΦΕΡΡΑΙΟΥ 
ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.