Η πόλη της Άρτας προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος μαζί με την Θεσσαλία το έτος 1881. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, παραμονές του ελληνο-τουρκικού πολέμου του 1897, του πολέμου της Μελούνας όπως είναι γνωστός, αποτελούσε παραμεθόριο περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ήταν ορμητήριο για τον ελληνικό στρατό ο οποίος στόχευε σε μια πιθανή εξόρμηση από αυτήν προς την υπόλοιπη Ήπειρο. Η καταστροφική κατάληξη εκείνου του πολέμου είναι γνωστή.
Σε ανάμνηση των πεσόντων εκείνου του πολέμου στη γη της Ηπείρου, υπάρχει μνημείο τοποθετημένο στην περιφερειακή οδό της πόλης. Το έργο βρίσκεται σε πάρκο εκατό μέτρα βορείως του κτιρίου των ΚΤΕΛ, στις ανατολικές παρυφές της πόλης. Πρόκειται για μια μαρμάρινη στήλη ύψους περίπου τριών μέτρων. Η στήλη εδράζεται πάνω σε βάθρο το οποίο με τη σειρά του εδράζεται πάνω σε βάση δύο επιπέδων. Δεν αναγράφονται πουθενά τα ονόματα των πεσόντων, η υπογραφή του γλύπτη ή το έτος της κατασκευής. Η μόνη επιγραφή βρίσκεται στην πρόσοψη του μνημείου και αναγράφει τα παρακάτω:
ΤΟΙΣ
ΥΠΕΡ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΠΕΣΟΥΣΙΝ ΕΝ ΗΠΕΙΡΩ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΤΟΥ 1897
Η Τζουάνα Σοφία στην πτυχιακή της εργασία με θέα "Δημόσια μνημεία και τοπική ιστορία στην Άρτα" (Φλώρινα, 2017) ισχυρίζεται πως το μνημείο στήθηκε με χορηγία του ελληνικού στρατού έπειτα από πρόταση του Συνταγματάρχη Μιλτιάδη Δόξα και τα αποκαλυπτήρια του πραγματοποιήθηκαν στης 14 Σεπτεμβρίου του 1903.
Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.