Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ναός της Εγέρσεως του Λαζάρου στον Άγιο Χριστόφορο Εορδαίας

Τα νεκροταφεία του οικισμού του αγίου Χριστοφόρου βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του χωριού, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στο γειτονικό Ανατολικό.

Δυτικά των νεκροταφείων και έξω από τον περιτοιχισμένο περίβολο τους, βρίσκεται ορθόδοξος ναός ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Έγερσης του Λαζάρου και στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες. Πρόκειται για έναν μικρό, μονόχωρο ναό ο οποίος κατασκευάστηκε προφανώς για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών του νεκροταφείου. Είναι κεραμοσκεπής και έχει δύο εισόδους: μια στη νότια και άλλη μία στη μεσημβρινή του πλευρά. Στη δυτική πλευρά υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΕΓΕΡΣΕΩΣ
ΛΑΖΑΡΟΥ

Στη νότια πλευρά του ναού, πλάι στην κεντρική είσοδο υπάρχουν δυο ημικυκλικά παράθυρα. Μεταξύ των παραθύρων και της εισόδου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ
ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Μπροστά από τη νότια είσοδο υπάρχει μικρή κλίμακα δύο σκαλοπατιών καθώς και ξύλινο σκέπαστρο καλυμμένο με κεραμίδια. Από όσα τυγχάνει να γνωρίζω, πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους - αν όχι για τον μοναδικό - ναό στον ελλαδικό χώρο που είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Έγερσης του Λαζάρου. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.