Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ο ναός της Μεταμορφώσης του Σωτήρα στην Άρδασσα

Ο ορθόδοξος ναός της Μεταμορφώσης του Σωτήρα είναι ο κεντρικός ενοριακός ναός της Άρδασσας. Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τον οικισμό με την πόλη Πτολεμαΐδας, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο και εκατόν πενήντα μέτρα δυτικά των νεκροταφείων του χωριού.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ναό ο οποίος στο σύνολο του είναι πέτρινος. Υπάρχουν δυο είσοδοι, μια στη δυτική και μια στη νότια πλευρά. Οι θύρες είναι κατασκευασμένες από ξύλο ενώ η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια. Το κωδωνοστάσιο είναι εντοιχισμένο στη νότια πλευρά της πρόσοψης του ναού και φέρει εντοιχισμένο ρολόι καθώς και μεταλλικό σταυρό στην κορυφή του. Μεταλλικός σταυρός υπάρχει επίσης στην κορυφή του τρούλου.

Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν στης 6 Αυγούστου 1968 (ανήμερα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα) από τον τότε Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνο Καντιώτη. 

Φωτογραφίες από το μνημείο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια σας να γράφονται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι με greeklish. Spams και υβριστικά σχόλια διαγράφονται άνευ προειδοποίησης. Ευχαριστώ.